Отидете към основна версия

1 017 11

Министрите на външните работи на ЕС се събират в Люксембург

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • иран-
  • санкции-
  • помощ-
  • министри-
  • ес

Ще обсъдят помощта за Украйна и налагането на санкции на Иран

Снимка: Shutterstock

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще подпишат документ за предприемане на "мощна мисия за обучение" на войници от украинските въоръжени сили, заяви днес в Люксембург върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде ДПА.

Военните в Европейския съюз могат "да обединят целия си капацитет" и да предоставят много повече, отколкото ако действат самостоятелно, заяви Борел преди срещата на външните министри.

След поредната ракетна атака и нападение с безпилотни апарати, които разтърсиха Киев тази сутрин, външните министри на страните от ЕС се събират днес, за да вземат решение за най-новите мерки за подкрепа на Украйна.

Нападенията срещу Киев "ясно показват жестокостта, с която продължава тази война", заяви при пристигането си в Люксембург германската министърка на външните работи Аналена Бербок и подчерта, че е важно Украйна да бъде подкрепяна. Около 15 000 войници от украинските въоръжени сили ще бъдат обучени в Европа, добави Бербок.

Първите програми за обучение ще започнат в средата на ноември, заяви високопоставен служител на ЕС. Предстои да бъдат обучени общо 12 000 украински войници, включително наборници, както и специално обучение за още 2800 войници.

Мисията за Украйна е "най-голямата мисия на Европейския съюз досега", заяви първият дипломат на Дания Йепе Кофод и добави, че страната му за първи път ще участва в проект на ЕС в областта на отбраната.

Ирландия иска да помогне на Украйна с обучение във взривното дело и разминирането, заяви ирландският външен министър Саймън Ковини, отбелязвайки, че ЕС е имал подобни мисии в Мали.

Министрите са готови да одобрят предоставянето на още 500 милиона евро военна помощ, с което общата сума, отпусната от началото на руската инвазия през февруари, ще достигне 3,1 милиарда евро.

Освен войната на Русия в Украйна министрите ще обсъдят и как да реагират на репресиите на иранския режим срещу протестиращите. Борел заяви, че се надява министрите да одобрят нови санкции срещу Техеран, добавяйки при пристигането си в Люксембург, че вече е предложен пакет от санкции, с който да бъдат подкрепени смелите жени и демонстранти в Иран.

Министрите ще обсъдят и твърденията, че Иран доставя безпилотни самолети в Украйна, заяви шефът на европейската дипломация. Ако се докаже участие на Иран във руската война в Украйна, външните министри на Европейския съюз ще наложат забрани за пътуване и ще замразят активите на около 15 иранци, участвали в започналите миналия месец правителствени репресии срещу демонстранти, съобщи Ройтерс.

Допълните санкции на Европейския съюз срещу Иран няма да се ограничат до включването на някои лица в черния списък, ако се докаже, че Техеран участва във войната на Русия в Украйна, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. "Тогава няма да става въпрос само за отделни лица, които да бъдат санкционирани", заяви той, явно имайки предвид по-широки санкции.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини