Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 15:40 1 007 11

Министрите на външните работи на ЕС се събират в Люксембург

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • иран-
  • санкции-
  • помощ-
  • министри-
  • ес

Ще обсъдят помощта за Украйна и налагането на санкции на Иран

Министрите на външните работи на ЕС се събират в Люксембург - 1
Снимка: Shutterstock

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще подпишат документ за предприемане на "мощна мисия за обучение" на войници от украинските въоръжени сили, заяви днес в Люксембург върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде ДПА.

Военните в Европейския съюз могат "да обединят целия си капацитет" и да предоставят много повече, отколкото ако действат самостоятелно, заяви Борел преди срещата на външните министри.

Още новини от Украйна

След поредната ракетна атака и нападение с безпилотни апарати, които разтърсиха Киев тази сутрин, външните министри на страните от ЕС се събират днес, за да вземат решение за най-новите мерки за подкрепа на Украйна.

Нападенията срещу Киев "ясно показват жестокостта, с която продължава тази война", заяви при пристигането си в Люксембург германската министърка на външните работи Аналена Бербок и подчерта, че е важно Украйна да бъде подкрепяна. Около 15 000 войници от украинските въоръжени сили ще бъдат обучени в Европа, добави Бербок.

Първите програми за обучение ще започнат в средата на ноември, заяви високопоставен служител на ЕС. Предстои да бъдат обучени общо 12 000 украински войници, включително наборници, както и специално обучение за още 2800 войници.

Мисията за Украйна е "най-голямата мисия на Европейския съюз досега", заяви първият дипломат на Дания Йепе Кофод и добави, че страната му за първи път ще участва в проект на ЕС в областта на отбраната.

Ирландия иска да помогне на Украйна с обучение във взривното дело и разминирането, заяви ирландският външен министър Саймън Ковини, отбелязвайки, че ЕС е имал подобни мисии в Мали.

Министрите са готови да одобрят предоставянето на още 500 милиона евро военна помощ, с което общата сума, отпусната от началото на руската инвазия през февруари, ще достигне 3,1 милиарда евро.

Освен войната на Русия в Украйна министрите ще обсъдят и как да реагират на репресиите на иранския режим срещу протестиращите. Борел заяви, че се надява министрите да одобрят нови санкции срещу Техеран, добавяйки при пристигането си в Люксембург, че вече е предложен пакет от санкции, с който да бъдат подкрепени смелите жени и демонстранти в Иран.

Министрите ще обсъдят и твърденията, че Иран доставя безпилотни самолети в Украйна, заяви шефът на европейската дипломация. Ако се докаже участие на Иран във руската война в Украйна, външните министри на Европейския съюз ще наложат забрани за пътуване и ще замразят активите на около 15 иранци, участвали в започналите миналия месец правителствени репресии срещу демонстранти, съобщи Ройтерс.

Допълните санкции на Европейския съюз срещу Иран няма да се ограничат до включването на някои лица в черния списък, ако се докаже, че Техеран участва във войната на Русия в Украйна, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. "Тогава няма да става въпрос само за отделни лица, които да бъдат санкционирани", заяви той, явно имайки предвид по-широки санкции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо ли,

    5 0 Отговор
    Ще се почесват почесват, ще се правят на велики и на края "тръъц".

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    3 2 Отговор
    Нашият анонимик от временното правителство няма никакво право да разписва, каквото и да е, късаещо общоевропейската мобилизация.

    Коментиран от #8

  • 3 Корги

    7 0 Отговор
    Осигурете им розови униформи на момчетата, да се почувстват истински европейци! Горди!
  • 4 Иван

    7 0 Отговор
    На срещата ще обсъздат разпадане на ЕС.
  • 5 Бля,бля

    6 0 Отговор
    Тези са отврат ,непрекъснато наливат масло в огъня с тази военна помощ и санкции сега пък на Иран. Жалко ,че толкова е консуматорско обществото и на Запад и Изток ,че като овце се оставя да го водят на закол..... ,не вярвам дори при студ ,глад някой да предизвика революция.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ааа не!

    2 0 Отговор
    Тия пак избиха рибата с глупостта си. Само защото Зеленски затри войската си!!! Не са ли чували че Звленски затвори границите за напускане на Украйна за 18 до 60 годишни мъже като въведе задължителна мобилизация. Като ги хвърляше в месомелачката в съотношение 10 към 1 без жал. Единствения начин да напуснат Украйна за тези мъже е да се запишат за тия обучения. Но колко ще се върнат? Колко от върналите се ще бъдат избити. И колко ще струва тази поредн глупост на данъкоплатците на ЕС?
  • 8 Абе той неанонимника

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Простото беше в оставка и нямаше право нищо да разпорежда ама глупости доста сътвори или забрави т.е удобно забрави.
  • 9 Ааа не!

    2 0 Отговор
    Тия пак избиха рибата с глупостта си. Само защото Зеленски затри войската си!!! Не са ли чували че Звленски затвори границите за напускане на Украйна за 18 до 60 годишни мъже като въведе задължителна мобилизация. Като ги хвърляше в месомелачката в съотношение 10 към 1 без жал. Единствения начин да напуснат Украйна за тези мъже е да се запишат за тия обучения. Но колко ще се върнат? Колко от върналите се ще бъдат избити. И колко ще струва тази поредн глупост на данъкоплатците на ЕС?
  • 10 ха ха

    4 0 Отговор
    САЩ и НЯКОИ ДЪРЖАВИ МОГАТ ДА ДАВАТ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА а иран няма право да дава на Русия да му се невиди на демокрацията тогава
  • 11 Адам Хилтън

    1 0 Отговор
    Защо не се събраха в европейският град Лом - който също плаща европейски данъци?