Отидете към основна версия

1 668 18

Адвокатът на руската журналистка Марина Овсянникова съобщи, че тя е избягала от Русия

  • аец запорожие-
  • марина овсянникова-
  • русия-
  • украйна-
  • домашен арест

Овсянникова е напуснала Русия с дъщеря си няколко часа, след като е излязла от апартамента, в който беше под домашен арест

Източник: БГНЕС

Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домашен арест заради критика на офанзивата в Украйна, е избягала от страната заедно с дъщеря си, съобщи днес пред Франс прес нейният адвокат. "Овсянникова е напуснала Русия с дъщеря си няколко часа, след като е излязла от апартамента, в който беше под домашен арест", заяви Дмитрий Захватов и уточни, че двете се намират в Европа.

Новината дойде две седмици, след като руските власти обявиха 44-годишната журналистка за издирване. През август тя беше обвинена в разпространение на невярна информация за руската армия - престъпление, което се наказва с до десет години затвор. Овсянникова беше осъдена от московски съд на домашен арест, като ѝ бяха забранени всички средства за комуникация.

В средата на март, малко след началото на офанзивата в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна вечерната емисия на "Първи канал" на руската телевизия, където работеше от 20 години. В ефир тя разпъна плакат, който призоваваше руснаците да не вярват на пропаганда и за слагане на край на боевете.

За това си действие тя беше подложена на разпит и глобена, след което напусна страната, за да започне работа в германския вестник "Велт". През юли Овсянникова се завърна в Русия в опит да запази родителските си права за двете си малолетни деца, които бившият ѝ мъж се опита да ѝ отнеме.

Въпреки всички рискове, тя продължи да критикува властта в Москва и руската офанзива, беше арестувана повторно и обвина в разпространяване на невярна информацията за армията, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания