Отидете към основна версия

2 249 81

Моравецки: "Руският газ е проклятие за Европа"

  • газ-
  • матеуш моравецки-
  • русия-
  • проклятие-
  • ес-
  • полша-
  • украйна

Да се забрани на руснаци да купуват имоти в ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки използва много остри думи, за да заклейми предишната политика на Германия в енергийната сфера. "Този теоретически евтин руски газ за германската икономика трябваше да бъде благословия, но се превърна в проклятие за всички в Европа", заяви той в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

По неговите думи сега всички могат да се убедят в това. „Вижда се фиаското на германската политика, на руско-германската политика", заяви Моравецки и призова за разширяване на санкциите срещу Москва заради войната срещу Украйна. Не може да остане без последствия за Русия това, че тя нанася удари по стратегическа инфраструктура и срещу цивилни граждани в Украйна, посочи още полският премиер.

По-тежки санкции

Моравецки изрази и тревогата си от това, че във ве по-голяма степен Беларус се превръща в руска военна база. Това застрашава сигурността на всички в Европа, подчерта той и добави, че Полша, заедно с балтийските държави, призовава за разширяване на санкциите срещу Руската федерация и в енергийния и в технологичния сектор, и по-специално за отмяна на изключението за износ на оборудване, предназначено за използване в средствата за масова информация.

Да се забрани на руснаци да купуват имоти в ЕС

Освен това Полша, Литва, Латвия и Естония призовават за преустановяване на сътрудничеството с Русия в ядрената енергетика, за спиране на вноса на руски диаманти и за забрана на продажбата на руски граждани на недвижима собственост на територията на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания