Отидете към основна версия

1 666 29

Беларуската армия за момента няма намерение да влиза във войната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин-
  • киев-
  • кирило буданов

Украйна не вижда признаци Беларус да създава ударни групировки за настъпление срещу Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента няма никакви признаци Беларус да създава ударни групировки за настъпление срещу Киев. Това заяви в интервю за "Украинска правда" шефът на военното разузнаване на Украйна генерал-майор Кирило Буданов, предаде Укринформ.

"За момента няма такова нещо. Може ли теоретично да стане нещо подобно? Може. За целта ще трябва някъде две-две и половина седмици да се прехвърлят войски. Такова нещо няма", каза Буданов. Той припомни, че медиите в Украйна "приблизително веднъж на месец и половина заявяват, че утре със сигурност ще (ни) нападнат тези страшни легиони на беларусите. Реалността обаче е малко по-различна", изтъкна генералът.

Сега Русия прехвърля в Беларус някои подразделения. Засега става дума за около 3200 души, но без тежка бойна техника. Обратното, Беларус прехвърля в Русия цялата си техника, дългосрочно съхранявана в базите, добави той, предаде БТА.

На 14 октомври президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че новата руско-беларуска войскова групировка ще включва 70 000 беларуски военнослужещи и близо 15 000 военни от Русия. На другия ден беларуските власти разпространиха видеозапис, който според тях показва, че руските войски вече са пристигнали в страната. Малко вероятно е Русия наистина да е прехвърлила толкова много допълнителни войски в Беларус, посочи в петък разузнаването на Великобритания. Русия едва ли ще може да формира боеспособна групировка със заявената численост, тъй като силите ѝ са концентрирани в Украйна. А беларуските въоръжени сили най-вероятно имат минимални възможности да водят сложни операции, отбеляза британското министерство на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: