Отидете към основна версия

2 247 29

Германският президент: "Предстоят ни сурови години"

  • щайнмайер-
  • германия-
  • европа-
  • ес-
  • зима-
  • енергетика-
  • русия-
  • берлин-
  • бундесвер-
  • владимир путин

Войната срещу Украйна представлява "епохален обрат"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Франк-Валтер Щайнмайер предупреди германците за предстоящи трудни времена заради войната на Русия срещу Украйна. „Предстоят ни тежки, сурови години", каза той в реч към нацията, продължила 45 минути. Той нарече 24 февруари - деня, в който Русия нападна Украйна – „епохален обрат". По думите му Германия се намира в най-дълбоката криза след Обединението на страната. „Дивидентът на мира е изразходван. За Германия започва епоха на насрещен вятър", заяви Щайнмайер.

"Путин не играе по правилата"

Според германския президент сме залагали прекалено на мира, но Германия е спазвала правилата – за разлика от Русия. „Путин не само не играеше по правилата, но и събори шахматната дъска", посочи Щайнмайер. По думите му руският президент поставя под въпрос граници и се опитва да раздели Европа.

Германският президент предупреди, че демокрацията също е част от критичната инфраструктура, която трябва да защитаваме. Защитата на демокрацията изисква силен дух и издръжливи граждани. Щайнмайер обяви, че подкрепата за Украйна ще продължи „докато има такава нужда" – финансово и политически. Освен това още отсега трябва да помагаме за възстановяването на страната. Що се отнася до Русия, не съществува вариант за отмяна на санкциите, подчерта германският президент.

Привидният мир в Украйна не е решение

С поглед напред към бъдещето Щайнмайер предупреди, че по никой начин не трябва в Украйна да се стига до привиден мир. Той само ще засили апетита на Путин, подчерта той и добави, че съседните на Русия страни живеят в страх. Един бърз, несправедлив мир не е решение, увери германският президент. Щайнмайер припомни, е германците притежават забележителен дух и сили да се съпротивляват. Налага се да избистрим погледа си за това, от което се нуждаем в тази ситуация, подчерта той.

Германия остава силна

Федералната република може да използва своята сила и мощ, изградени м миналите години. Страната остава икономически силна, притежава научни познания, мощни фирми, а държавата е дейна, а средната класа е голяма и силна. Сега се налага да надграждаме тези наши силни страни, каза Щайнмайер. Един добре оборудван Бундесвер той посочи като един от аспектите на силната съпротива. В речта си германският президент засегна също и други глобални кризи, като напрежението с Китай, климатичните промени и кризата с глада. В тази връзка той подчерта колко важно е международното сътрудничество за решаването на тези проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: