Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Октомври, 2022 16:56 2 231 29

Германският президент: "Предстоят ни сурови години"

  • щайнмайер-
  • германия-
  • европа-
  • ес-
  • зима-
  • енергетика-
  • русия-
  • берлин-
  • бундесвер-
  • владимир путин

Войната срещу Украйна представлява "епохален обрат"

Германският президент: "Предстоят ни сурови години" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франк-Валтер Щайнмайер предупреди германците за предстоящи трудни времена заради войната на Русия срещу Украйна. „Предстоят ни тежки, сурови години", каза той в реч към нацията, продължила 45 минути. Той нарече 24 февруари - деня, в който Русия нападна Украйна – „епохален обрат". По думите му Германия се намира в най-дълбоката криза след Обединението на страната. „Дивидентът на мира е изразходван. За Германия започва епоха на насрещен вятър", заяви Щайнмайер.

"Путин не играе по правилата"

Още новини от Украйна

Според германския президент сме залагали прекалено на мира, но Германия е спазвала правилата – за разлика от Русия. „Путин не само не играеше по правилата, но и събори шахматната дъска", посочи Щайнмайер. По думите му руският президент поставя под въпрос граници и се опитва да раздели Европа.

Германският президент предупреди, че демокрацията също е част от критичната инфраструктура, която трябва да защитаваме. Защитата на демокрацията изисква силен дух и издръжливи граждани. Щайнмайер обяви, че подкрепата за Украйна ще продължи „докато има такава нужда" – финансово и политически. Освен това още отсега трябва да помагаме за възстановяването на страната. Що се отнася до Русия, не съществува вариант за отмяна на санкциите, подчерта германският президент.

Привидният мир в Украйна не е решение

С поглед напред към бъдещето Щайнмайер предупреди, че по никой начин не трябва в Украйна да се стига до привиден мир. Той само ще засили апетита на Путин, подчерта той и добави, че съседните на Русия страни живеят в страх. Един бърз, несправедлив мир не е решение, увери германският президент. Щайнмайер припомни, е германците притежават забележителен дух и сили да се съпротивляват. Налага се да избистрим погледа си за това, от което се нуждаем в тази ситуация, подчерта той.

Германия остава силна

Федералната република може да използва своята сила и мощ, изградени м миналите години. Страната остава икономически силна, притежава научни познания, мощни фирми, а държавата е дейна, а средната класа е голяма и силна. Сега се налага да надграждаме тези наши силни страни, каза Щайнмайер. Един добре оборудван Бундесвер той посочи като един от аспектите на силната съпротива. В речта си германският президент засегна също и други глобални кризи, като напрежението с Китай, климатичните промени и кризата с глада. В тази връзка той подчерта колко важно е международното сътрудничество за решаването на тези проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    42 11 Отговор
    Не ли е по добре "край без ужас" отколкото "ужас без край". Ми вземете та се бийте у дуварите, щото "железния канцлер" реве на глас като гледа отгоре зелените ви тъпотии.

    Коментиран от #28

  • 2 Башкå бõлит

    14 27 Отговор
    Специалисти на Главното разузнавателно управление демонтираха иранския разузнавателно-ударен дрон Mohajer-6, който беше свален над Черно море на 23 септември. Руските окупатори използваха този ирански дрон, за да атакуват Украйна. За производството на Mohajer-6 Иран използва част от битовите компоненти - всеки може да ги купи, така че иранските дизайнери успяха да заобиколят санкциите. Някои от компонентите на дрона са с американски произход. Има и компоненти от японско, китайско, австрийско, шведско и украинско производство. Освен това специалистите от разузнаването откриха детайли, отбелязани с фарси , официалният език на Иран. Министерството на отбраната на Украйна подчерта, че всички доказателства за участието на представители на чужди държави в доставката на оръжия и техните компоненти на терористичната Руска федерация ще бъдат предадени на международни организации за налагане на икономически санкции срещу тях. Mohajer-6 има максимално тегло при излитане от 600 kg, полезен товар от 100 kg (способен да носи до четири прецизни боеприпаса) и обсег от 200 km. Максималната скорост е 200 км/ч, максималната височина на полета е 5400 метра, а продължителността е 12 часа.

    Коментиран от #10

  • 3 Вашето Мнение

    64 14 Отговор
    За всички слуги на шаш предстоят тежки години. Вчера Путин направи епохална дискусия с журналисти от цял свят, в която най-великият човек на планетата се осмели да каже на шаш и слугите и, че с тяхния ред е свършено. Предстоят 100 светли години за човечеството извън англосаксонските сфери на влияние. Англосаксите ще се върнат в землянките, от където изпълзяха преди 100 години.
  • 4 Путинче

    9 34 Отговор
    Демокрация ДА но с морални ценности различни от това което ни предлагат като ЛГБТ, БЛМ и тем подобни съкращения. Нека всеки да си има каквито иска сексуални ориентации но да не ги налага на другите още повече на децата! Иначе Русия доказа че не е част от Европа за пореден път. Сега вече дано всичко са го разбрали и не се лъжат по благите приказки и усмивки защото зад гърба си винаги държат нож който рано или късно изваждат
  • 5 пешо

    43 8 Отговор
    като сте подлоги на краварите така ще е
  • 6 не е

    44 6 Отговор
    ли заради западните санкции срещу Русия, които реално удрят самия запад(европейски съюз), хората го знаят- не с глубави, затова от месец на запад се тресе от мащабни протести, но за нашите телевизии това не е новина.
  • 7 Ксаниба

    26 6 Отговор
    сега българската поговорка за гризване на дърво ще ги приложите на практика, со.ро.сняя!!!
  • 8 Русия трябва да смачка

    26 9 Отговор
    немските хлебарки преди да възродят третия райх.
  • 9 БАЙ КУРТИ

    44 6 Отговор
    Предстоят ни сурови и трудни години. Почакай това е само началото. Ако продължава да върви по гайдата на КРАВАРИСТАН , още колко ще теглите
  • 10 Тъщата

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Башкå бõлит":

    Приятел, ако говориш за украинското военно разузнаване, то не е Главно разузнавателно, а Главно управление за разузнаване (ГУР). Така се различава от руското ГРУ.

    Коментиран от #25

  • 11 ЕС стремглаво надолу

    34 5 Отговор
    Немските политици се надпреварват кой по-бързо ще довърши Германия.
  • 12 Смех

    23 4 Отговор
    Глупости германия краде от всички други.Целият ЕС и половината свят хранят пикливатаим 300к кв км теритприика
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Статистик

    19 4 Отговор
    Странно...тоя калпак май живее в някаква друга Германия, а не в тази, която познаваме!!??
  • 15 Братвурст

    22 0 Отговор
    Вашите тежки времена са по-добре от нашите леки
  • 16 Сатана Z

    23 3 Отговор
    За Германия предстоят сурови дни ,защото "кой каквото си направи сам,друг не може да му го направи ".Каквото си е надробил,това и ще сърба Немеца.
  • 17 Сталин

    23 4 Отговор
    Западните мародери и пирати сега реват ,защото Путин им спря кражбите ,само България остана с тези западни въшки които още смучат кръв, всичко в България е в ръцете на западните мародери и пирати
  • 18 Щайнмайер

    12 4 Отговор
    е толкова безцветен и накадърен на поста си, че ако го сменят, може другия, ако е нормален, да каже нещо съвсем друго!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Комар ми кацна

    8 2 Отговор
    Войни по света е имало бол. Историята на Германия е изпъстрена с войни. Когато още са били Прусия са пердашели всичките си съседи. Вероломно са нахлували в съседните провинции и съседните държави. Историята на Франция е цялата една огромна война, почти без прекъсване. Историята на Англия, какво да я говорим. На двата острова има 3 държави, които пазят много топли спомени от тях, колониите им по света също си ги спомнят с умиление. Историята на Русия също, на Турция също. Но накрая големите винаги са се разбирали и са постигали примирие. След Първата Световна, обаче света пощурява. Войните вече се пренасят и на идеологическия фронт и всяко примирие се отхвърля докато едната от страните не се изтощи до смърт. Ето това е лошото последните години. Няма примирие, няма мир. Има война до смачкване на агресора. И вече зависи от коя страна сте, жестокия агресор съответно е от другата. Ето ви картинка към текста: "С поглед напред към бъдещето Щайнмайер предупреди, че по никой начин не трябва в Украйна да се стига до привиден мир." Няма мир. Няма да има мир, избийте си го от главите. Путин ще рухне и това е. Съответно в Русия - няма мир, няма да има мир, Запада ще рухне и това е. Мъдреца го е казал: само когато комар кацне на слабините на един мъж, мъжът разбира, че има начин да се реши проблема и без насилие
  • 24 що така бе,

    14 0 Отговор
    нали вие не воювате, умни сте, справяте се с всичко, не ви трябват ресурси, богати сте, на всичко- от правила до илюзии. Какви и отде сурови години не разбрах.
  • 25 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тъщата":

    По добре го питай що го боли главата, неговата си е чист кокал - нема кво да боли.
  • 26 безпартиен

    8 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945
  • 27 От страни

    9 1 Отговор
    Оказа се че германския гений на икономиката се базира върху евтините руски суровини и а ги спрат а умре гения. Та кво му е гениалното? Да правиш нещо когато имаш всичко? Или като иранците от чипове за пералня направиха дронове за световния пазар. 22 държави са се наредили на опашка в Иран за дронове. А Байрактара намали производството на дронове - познайте защо.
    Един път таман се прибрах от работа в чужбина и брат ми ми казва да му направя на кухнята бар-плот като съм уж бил такъв майстор. Аз не исках щото бях уморен от напрегната работа но се съгласих, написах на една хартия кво да купи и то както се прави по технология, той ме изгледа като че ли съм луд и казва - това да го имах сам да съм го направил сто пъти, ти го направи без тия неща...
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    Специалисти на Главното разузнавателно управление демонтираха иранския разузнавателно-ударен дрон Mohajer-6, който беше свален над Черно море на 23 септември. Руските окупатори използваха този ирански дрон, за да атакуват Украйна. За производството на Mohajer-6 Иран използва част от битовите компоненти - всеки може да ги купи, така че иранските дизайнери успяха да заобиколят санкциите. Някои от компонентите на дрона са с американски произход. Има и компоненти от японско, китайско, австрийско, шведско и украинско производство. Освен това специалистите от разузнаването откриха детайли, отбелязани с фарси , официалният език на Иран. Министерството на отбраната на Украйна подчерта, че всички доказателства за участието на представители на чужди държави в доставката на оръжия и техните компоненти на терористичната Руска федерация ще бъдат предадени на международни организации за налагане на икономически санкции срещу тях. Mohajer-6 има максимално тегло при излитане от 600 kg, полезен товар от 100 kg (способен да носи до четири прецизни боеприпаса) и обсег от 200 km. Максималната скорост е 200 км/ч, максималната височина на полета е 5400 метра, а продължителността е 12 часа. В Херсонска област кацапите приватизират топли дрехи, явно нямат достатъчно ватенки 😯

    Коментиран от #29

  • 29 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За кво ми ги написа тия щуротии? ква е разликата от кви компоненти е иранския дрон? Значи всекви доказателства събират за участието на Иран а що не събират доказателства за участието на Германия, България и т.н.? Ние поставяме на укрите ония на русняците - ква е разликата? Ти смташ русняците за терористи те смятат теб - въпрос на гледна точка.
Новини по държави: