Отидете към основна версия

1 185 24

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи

  • германия-
  • норвегия-
  • балтийско море-
  • газ-
  • северен поток

В средата на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от въздушни и подводни дейности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава критична морска инфраструктура, като петролни платформи, подводни кабели и тръбопроводи, и са готови на направят същото и край бреговете на Дания и Швеция, заяви днес командващият германския флот вицеадмирал Ян Кристиан Каак, предаде Ройтерс.

Норвегия, която граничи с Русия на север, е най-големият производител на природен газ и нефт в Европа и има изключително дълго крайбрежие, което трудно се отбранява. Скандинавската страна разполага с широка мрежа от тръбопроводи, които я свързват с Великобритания и Европа.

НАТО обеща да засили защитата на критичната инфраструктура след пробойните, появили се през септември по газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", прокарани между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре също заяви, че страната ще изпрати военни, за да защитава своите нефтени и газови инсталации.

И Швеция, и Дания стигнаха до заключението, че четири от течовете на природен газ от газопровода "Северен поток" са причинени от експлозии, но не посочиха кой може да е отговорен за тях. В събота руското министерство на отбраната заяви, че британски военноморски персонал е взривил тръбопроводите - твърдение което Лондон определи като невярно.

В средата на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от въздушни и подводни дейности. Обикновено не се дават подробности за местонахождението и вида на плавателните съдове, припомня Ройтерс.

Командващият германските военноморски сили вицеадмирал Каак посочи в изявление, че Берлин разполага с три фрегати в района на Норвегия, както и със снабдителен кораб с около 700 моряци за учения, които в координирани с НАТО действия също ще помогнат за наблюдение на ситуацията. Военноморските сили изпълняват обещанието на германския канцлер Олаф Шолц да подкрепят Норвегия, Дания и Швеция в защитата на морската инфраструктура след инцидентите със "Северен поток", добави Каак.

"С присъствието си в норвежки води германските военноморски сили изпълняват обещанието на НАТО "един за всички, всички за един", заяви вицеадмиралът и добави, че прелитанията на морски патрулни самолети също ще допринесат за поддържането на ситуационна осведоменост.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: