Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 19:35 1 174 24

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи

  • германия-
  • норвегия-
  • балтийско море-
  • газ-
  • северен поток

В средата на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от въздушни и подводни дейности

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава критична морска инфраструктура, като петролни платформи, подводни кабели и тръбопроводи, и са готови на направят същото и край бреговете на Дания и Швеция, заяви днес командващият германския флот вицеадмирал Ян Кристиан Каак, предаде Ройтерс.

Норвегия, която граничи с Русия на север, е най-големият производител на природен газ и нефт в Европа и има изключително дълго крайбрежие, което трудно се отбранява. Скандинавската страна разполага с широка мрежа от тръбопроводи, които я свързват с Великобритания и Европа.

НАТО обеща да засили защитата на критичната инфраструктура след пробойните, появили се през септември по газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", прокарани между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре също заяви, че страната ще изпрати военни, за да защитава своите нефтени и газови инсталации.

И Швеция, и Дания стигнаха до заключението, че четири от течовете на природен газ от газопровода "Северен поток" са причинени от експлозии, но не посочиха кой може да е отговорен за тях. В събота руското министерство на отбраната заяви, че британски военноморски персонал е взривил тръбопроводите - твърдение което Лондон определи като невярно.

В средата на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от въздушни и подводни дейности. Обикновено не се дават подробности за местонахождението и вида на плавателните съдове, припомня Ройтерс.

Командващият германските военноморски сили вицеадмирал Каак посочи в изявление, че Берлин разполага с три фрегати в района на Норвегия, както и със снабдителен кораб с около 700 моряци за учения, които в координирани с НАТО действия също ще помогнат за наблюдение на ситуацията. Военноморските сили изпълняват обещанието на германския канцлер Олаф Шолц да подкрепят Норвегия, Дания и Швеция в защитата на морската инфраструктура след инцидентите със "Северен поток", добави Каак.

"С присъствието си в норвежки води германските военноморски сили изпълняват обещанието на НАТО "един за всички, всички за един", заяви вицеадмиралът и добави, че прелитанията на морски патрулни самолети също ще допринесат за поддържането на ситуационна осведоменост.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    7 18 Отговор
    Да живее ЕС,да живее НАТО

    Коментиран от #13

  • 2 кюмюря от Драгалевци

    22 1 Отговор
    Германия да беше си охранявала своите газови връзки . Малко смешно звучи тази статия на фона на случващото се !

    Коментиран от #5, #6, #20

  • 3 Ксаниба

    17 1 Отговор
    А тръбите за газта си не можаха ..
    Ех ех, германийо...
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀
    Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс ......
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 5 БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "кюмюря от Драгалевци":

    ХА Х .А ХА . ТЪПИТЕ ГЕРМАНЦИ СОБСТВЕНИЯ СИ ГАЗОПРОВОД НЕ МОЖАХА ДА ОПАЗЯТ И ОХРАНЯВАТ. ТРЪГНАЛИ СА ЧУЖДИЯ ДА ПАЗЯТ.
  • 6 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "кюмюря от Драгалевци":

    Какви връзки да охранява , бе "експерте" ?? Ти май не си чул още , че Раша е ЗАДРАСКАНА от картата за Германия , че и за целия ЕС !! На кой са му притрябвали умрелите и тръби , като никой повече няма да купи ни газ ни петрол от нея !! Даже ще я осъдят , че им замърсява морето с ватнишкия си скрап , да си ги вадят и да ги носят в Сибир , нали щели да строят още тръби за Китай , хахахаххах !! Ще строят , ама в шестък !!

    Коментиран от #21

  • 7 Хихи

    7 5 Отговор
    тресете се от страх нищожества. Руските подводници не прощават.💣

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    1 9 Отговор
    Аналитиците от OSINT общността Инфо Напалм, които използват открити източници на информация за своите доклади обявиха колко е средната продължителност на живота на загиналите мобилизирани. Според техните изчисления от връчването на повиквателната до получаване на известие за смърт от близките им минават средно 12 дни, от тях средно 4 дни - на фронта. "Средно 4 дни живот. След това смърт, раняване, или плен", коментират от Инфо Напалм. От убитите най-дълго на фронта е издържал боец, мобилизиран на 29 септември, прехвърлен в Украйна на 2 октомври и убит на 8 октомври. "Прекарал е 3 дни от мобилизацията до прехвърлянето му в Украйна, 6 дни на фронта и общо 9 от повиквателната до куршума", коментират анализаторите.

    В четвъртък в резултат на атака на ВСУ срещу административна сграда в Мелитопол на ул. „Донцов“ 15 са били унищожени напълно три етажа, в които се е помещавало ръководството и личният състав на ФСБ в района.

    Коментиран от #11, #22

  • 9 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хихи":

    На кого ?? На екипажите си ли ?? Хахахаха !! На тях верно не прощават , кой е влязъл жив не е излязъл !! Да не изброявам , че няма да ми стигне коментара , хахахах!!

    Коментиран от #12

  • 10 От страни

    8 0 Отговор
    То щеше да е смешно ако не беше толкова тъжно - сами се заплашват и сами се плашат.
  • 11 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кога са па го сметнали след като мобилизираните още са на курсове и не са ходили на Фронта?

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    в пещерите.
  • 14 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "От страни":

    Това според кой , според дружинката от Копринка или според "партийците" на Малинов ?? Щото според любимия ти ТАСС над 82 000 от мобилизираните вече са на фронта !!! Айде вземете си уточнете "информацията" , хахахахах !!
  • 15 Хахаха

    3 1 Отговор
    хааааахахахахах

    Коментиран от #16

  • 16 хахахаххахах

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    хааааааааахахахахаха
  • 17 българина

    5 0 Отговор
    как ще спрат торпедо..... питам просто....
  • 18 българина

    6 1 Отговор
    никой не му пука за скапания ЕС! долу НАТО!
  • 19 Хммм,

    2 0 Отговор
    Левчовците свойте газопроводи не можаха да защитят, тръгнали норвежките да пазят. Не се тревожете толкова - щом не е руски газ, никой нищо няма да им направи на газопроводите
  • 20 Не беше ли общ?

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "кюмюря от Драгалевци":

    Рускогермански-СП1,даже и два-СП2.Ибруснаците кат видяха,че няма повече да купуват/внасят от тях си ги бомбиха и двата.А сега германски военноморски сили помагат на Норвегия в охраната,щот на кво моо се случи.Нъл знайш,че руснаците са бесни.С луд кой прай алъш-вериш?А в случая да не се случи нещо,нали.Похлупеното малко котките не го пипат,а?Колко са зле бесните руснаци а!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Куку

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не беше ли общ?":

    Куку
  • 24 Фермер

    2 0 Отговор
    Да ги защитава от кравефермата и от мъгливия остров.
Новини по държави: