Отидете към основна версия

2 901 18

Скандал: Смърт заради блокада на аутобан в Германия?

  • аутобан-
  • блокада-
  • германия-
  • магистрали-
  • път-
  • смърт-
  • смъртен случай-
  • скандал

Редица политически партии апелираха за приемането на по-строги наказания

Снимка: БГНЕС/ EPA

Велосипедистка бе блъсната от камион, а специалната кола с крик, която е трябвало да я извади изпод бетоновоза, не пристигнала, защото магистралата била блокирана от протест на екоактивисти. Случаят прерасна в скандал.

Нещастният случай, станал в понеделник, предизвика огромен отзвук и множество разгорещени дискусии в цяла Германия. Още повече, че жената, която се намираше в състояние на мозъчна смърт, днес вече е починала.

По-строги наказания?

Берлинската полиция повдигна обвинения срещу двама активисти от екологичното движение „Последно поколение“. Германското правителство и лично канцлерът Шолц осъдиха форми на протест, които „приемат факта, че биха могли да представляват опасност за други хора“.

Самото движение стана обект на недоволство и критики от всички страни, включително и в социалните мрежи. Редица политически партии апелираха за приемането на по-строги наказания в подобни случаи. Парламентаристката от ГСДП Катя Маст дори заяви, че част от протестите срещу климатичните промени са „враждебни на демокрацията“.

„В демокрацията не е разрешено личните цели да се прокарват, без оглед на използваните средства, дори ако става дума за добра кауза“, заяви Маст пред сп.“Шпигел“.

Чия е вината?

Дали блокирането на аутобана от страна на екоактивистите и породеното от това задръстване действително е единствената причина, поради която специалното превозно средство не е пристигнало навреме до пострадалата жена, предстои да бъде окончателно изяснено.

Активистите на групата на няколко пъти напоследък блокираха улици в столицата Берлин. Членове на „Последно поколение“ предизвикаха шумен отзвук и с протестни акции в музеи и галерии, където зацапаха с картофено пюре различни произведения на изкуството.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: