Отидете към основна версия

1 601 0

30 000 протестират в Египет

  • египет-
  • протести-
  • мюсюлмански братя-
  • мохамед морси
Снимки ЕПА/БГНЕС

Над 30 000 поддръжници и противници на сваления президент на Египет Мохамед Морси се включиха в поредната нощ на протестни демонстрации по улиците на редица градове в Египет, съобщават световните агенции.

Много египтяни се събраха на площад Тахрир още от след обяд, за да протестират срещу ислямистите в страната, а други се присъединиха към  хилядите поддръжници на Морси в град Наср. Мюсюлманското братство призова своите поддръжници да излязат по улиците в знак на солидарност.

Ожесточени сблъсъци между привърженици на движението „Мюсюлмански братя” и полицията избухнаха недалеч от джамията Рабаа ал Адауия в Кайро, която се превърна в място за събрания на ислямисти. В епицентъра на безредиците се оказа булевард, който води към един от най-гъстонаселените райони на столицата – Мадинат Наср.

По данни на организираните там мобилни болници вече десет души са загинали и около 700 са ранени, при това по-голямата част от тях са пострадали от сълзотворния газ, който бе използван срещу тях от органите на реда.

В същото време в северния град Александрия в петък вечерта загинаха най-малко седем души, а повече от 100 пострадаха в резултат на безредиците пред една от градските джамии, където обикновено се събират ислямисти.

Египетският министерство на здравеопазването съобщава за шестима души, ранени при сблъсъци в Дамиета, в делтата на Нил.

Армията разположена по улиците заплаши, че ще "обърне оръжията си" срещу тези, които използват насилие, докато „Мюсюлмански братя“ предупредиха за началото на гражданска война.

"Ние няма да започнем насилието, но със сигурност ще реагираме остро срещу всякакви покани за такова или тероризъм от страна на лидерите на "Братята" или техните поддръжници", се казва в официално изявление на армията пред агенция Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини