Отидете към основна версия

5 463 43

Кой спира Финландия и Швеция за НАТО?

  • финландия-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • швеция-
  • турция-
  • ес-
  • унгария-
  • сана марин-
  • реджеп ердоган-
  • виктор орбан

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишната си традиция на неутралитет

Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Финландия Сана Марин призова миналия вторник Унгария и Турция бързо да одобрят кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Процесът се бави от месеци заради нежеланието на Анкара и Будапеща да дадат „зелена светлина“ на разширяването, пише БТА.

Унгария и Турция са единствените страни от НАТО, които все още не са ратифицирали заявленията на Стокхолм и Хелзинки за членство в алианса. "Сега всички погледи са насочени към Унгария и Турция. Очакваме тези държави да ратифицират нашите заявления. Смятам, че е важно това да стане колкото може по-скоро", заяви Марин по време на обща пресконференция с други скандинавски лидери.

Миналата седмица Финландия и Швеция потвърдиха, че ще се присъединят към НАТО по едно и също време, излизайки с обща позиция по отношение на турските искания. Двете скандинавски държави поискаха да се присъединят към отбранителния алианс през май в отговор на руското нахлуване в Украйна, но се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която обвини двете страни, че дават убежище на групировки, които Анкара смята за терористични.

Отлагането от страна на Турция на ратификацията на договорите за присъединяването към НАТО на Финландия и Швеция ще подкопае сигурността в Балтийския регион във време на все по-настъпателното поведение на Русия, каза в края на октомври финландският външен министър Пека Хависто. Трите страни подписаха сделка през юни, целяща да осигури подкрепата на Анкара, но Турция заедно с Унгария все още не е ратифицирала протоколите за приемане на Финландия и Швеция, докато всички останали 28 държави членки на пакта са го направили, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Пека Хависто предупреди, че европейската сигурност остава „уязвима“ в период на ескалация на войната в Украйна. Министърът спомена също нанасянето на щети на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 в подкрепа на твърденията си. „В тези условия на несигурност всяко забавяне в укрепването на сигурността в Балтийско море е голям източник на безпокойство“, каза Хависто.

„Посочихме както пред Турция, така и пред Унгария, че живеем в бурни времена от гледна точка на сигурността и колкото по-бързо бъдем приети под защитата на чл. 5 от Вашингтонския договор, толкова по-бързо можем да допринесем за отбраната на НАТО от наша страна“, допълни министърът. "При тези обстоятелства, когато се отлага решението трябва да вземе предвид, че това ще има определен ефект върху сегашната ситуация със сигурността на страните кандидатки и в целия регион“, посочи Хависто.

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишната си традиция на неутралитет и подадоха молби за членство в НАТО много скоро след началото на руската инвазия в Украйна. Това решение беше приветствано от пакта като опълчване срещу Путин, който отдавна настоява НАТО да спре да се разширява на изток. Турският президент Реджеп Ердоган обаче заплаши с вето двете скандинавски страни, обвинявайки ги, че дават убежище на хора, които Анкара смята за терористи. Турция блокира предприсъединителния процес, докато не получи уверения от Швеция и Финландия, че ще ѝ оказват съдействие в борбата срещу тероризма. Анкара поиска от Стокхолм да екстрадира 73 души, които тя обвинява в тероризъм, макар че това не беше записано в тристранното споразумение.

Финландия и Швеция координират усилията си по присъединяване към НАТО още от началото и вървят в тандем. Хависто каза, че Хелзинки няма да се присъедини без съседката си, защото това ще усложни процеса на планиране в НАТО и двустранната отбранително сътрудничество, включително във военновъздушната и военноморска област. „В някои от последните коментари на Ердоган се намеква, че Финландия и Швеция могат да вървят отделно, което, разбира се, не ни се харесва. Това не се харесва и на Швеция“, каза Хависто. „Това няма да е нещо добро за нашата национална сигурност и би било също едно лошо решение за НАТО“, добави министърът.

Финландия се нуждае и от одобрението на Унгария, но е един от най-отявлените критици на подкопаването на демократичните стандарти и върховенството на закона в страната при управлението на премиера Виктор Орбан. Хависто каза, че Будапеща засега не е обвързвала членството на Финландия в НАТО с подкрепата ѝ за позицията на Брюксел по нарушенията на демократичните стандарти в Унгария. Призивите на финландски лидери за ускоряване на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО засега не произвеждат съответния ефект да накарат Анкара и Будапеща да променят позицията си. Би могло да се предположи, че процесът по присъединяване ще се забави още месеци, ако не бъдат намерени взаимноприемливи решения.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: