Отидете към основна версия

1 046 22

Люксембург замрази 5,5 милиарда евро руски активи

  • руски активи-
  • люксембург-
  • замразени-
  • евро-
  • лица

Това заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн

Източник: БГНЕС

Люксембург замрази 5,5 милиарда евро, принадлежащи на руски физически и юридически лица, което е около една трета от всички руски активи, блокирани на територията на Европейския съюз.

Както съобщава Ukrinform с позоваване на APA, това заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн по време на обръщението си към парламента във вторник.

"От общия размер на активите на руски физически и юридически лица, замразени в ЕС, около една трета са блокирани в Люксембург. 5,5 от 17 милиарда евро руски активи бяха замразени в Люксембург в резултат на санкциите на ЕС след нахлуването в Украйна“, се казва в доклада.

Аселборн също така заяви, че ако поведението на Русия не се промени, допълнителните санкции са неизбежни. Той подчерта колко е важно ЕС да не застрашава настоящото си единство. Според министъра не може да има "никакъв неутралитет" по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Люксембург е доставил на Украйна въоръжение и материално-технически средства на стойност над 72 милиона евро, което съответства на 16% от общия бюджет за отбрана на страната.

Както беше съобщено по-рано, страните-членки на ЕС вече са замразили около 17,5 милиарда евро, принадлежащи на руски физически и юридически лица, попаднали под санкции.

Освен това Европейският съюз, Съединените щати и други съюзници замразиха резерви на централната банка на Русия на стойност 300 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.

Свързани новини