Отидете към основна версия

3 147 10

Ердоган сменя тактиката

  • реджеп ердоган-
  • политика-
  • кюрди-
  • пср-
  • турция-
  • девлет бахчели-
  • дпн

Прокюрдската партия е подложена на преследване от 2016 г. насам

Снимка: БГНЕС/ EPA

От "политически терористи" представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) изглежда се превърнаха в легитимен събеседник в очите на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Делегация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) посети миналата седмица прокюрдската формация за разговори във връзка с промяна на конституцията, чрез която правото на жените да носят ислямски забрадки да бъде утвърдено на конституционно ниво. Дори и съюзникът на Ердоган - националистът Девлет Бахчели, не се възпротиви на тази среща, която нарече "напълно естествена и правилна стъпка", макар преди това често да определяше кюрдската партия като "огнище на размирици" и "продължение на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК", пише БТА.

Изглежда Ердоган сменя тактиката, тъй като се нуждае от 26 депутати извън алианса на ПСР и Партията на националистическото действие (ПНД), за да може да осигури конституционна промяна за забрадките, отбелязва в. "Сьозджу". Срещата на 2 октомври разбуни духовете в Турция, най-вече заради досегашната твърдолинейна политика на управляващите спрямо прокюрдската политическа формация. Партията на Ердоган, нейният националистически съюзник и проправителствените медии често критикуваха опозицията в измяна заради предполагаемо сътрудничество с прокюрдската ДПН.

Президентът Ердоган редовно обвинява ДПН, че е "политическа витрина" на ПКК - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ. Прокюрдската партия, третата най-голяма политическа сила в Турция, е подложена на преследване от 2016 г. насам. Хиляди нейни членове са съдени по обвинения, свързани с тероризъм. Бившият ѝ съпредседател, влиятелният кюрдски политик Селяхаттин Демирташ, беше арестуван през същата година по сходни обвинения и оттогава се намира в затвора.

През март 2021 г. турски прокурор сезира Конституционния съд с искане за забрана на ДПН заради предполагаеми връзки с ПКК, а през юни съдът прие обвинителния акт по делото. В него се твърди, че ДПН действа заедно с нелегалната ПКК и цели да разруши единството на държавата. Освен закриване на формацията обвинението поиска и забрана за участие в политическия живот на стотици нейни членове и блокирането на банковите ѝ сметки.

ДПН отрича съществуването на подобни връзки и твърди, че е преследвана заради противопоставянето си на Ердоган. На този фон не е чудно, че визитата на делегация на управляващата партия при прокюрдската формация предизвика оживени дискусии в страната. Някои допуснаха, че вероятно тя е знак за разцепление сред управляващите, но член на делегацията от ПСР обясни, че посещението е било осъществено по нареждане на президента. Мнозина се впуснаха да защитават управляващата ПСР, като заявиха, че няма нищо особено в срещата, а "ДПН е законна партия".

С интерес се очакваше и изявлението на самия Бахчели по темата на заседанието на парламентарната група на националистите днес. Добре познатият с острия си език по адрес на ДПН националистически лидер не само не критикува срещата, но и дори я похвали. "Съвсем естествена и правилна стъпка е делегация на ПСР да посети всички парламентарно представени партии", каза той, коментирайки визитата.

Действително делегацията на ПСР, съставена от министъра на правосъдието Бекир Боздаг, заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз и заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ, посети на 2 октомври също опозиционнните НРП и "Добра партия". Но макар управляващите и техните съюзници да омаловажават значението на визитата при ДПН и да я приравняват към посещение при която и да било друга политическа сила, от опозицията напомнят, че досега дори и при обичайните си посещения при опозицията по случай големите празници ПСР е пропускала кюрдската партия. Несъмнено разговорите с ДПН са новост и знак за смекчаване на политическия курс на управляващите спрямо прокюрдската опозиционна политическа сила. Как ще се развият нещата и дали партията на Ердоган ще запази сговорчивостта си не само във връзка с конституционните промени, но и с оглед на все по-наближаващите избори в Турция, предстои да видим в идните месеци.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: