Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 12:20 3 138 10

Ердоган сменя тактиката

  • реджеп ердоган-
  • политика-
  • кюрди-
  • пср-
  • турция-
  • девлет бахчели-
  • дпн

Прокюрдската партия е подложена на преследване от 2016 г. насам

Ердоган сменя тактиката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От "политически терористи" представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) изглежда се превърнаха в легитимен събеседник в очите на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Делегация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) посети миналата седмица прокюрдската формация за разговори във връзка с промяна на конституцията, чрез която правото на жените да носят ислямски забрадки да бъде утвърдено на конституционно ниво. Дори и съюзникът на Ердоган - националистът Девлет Бахчели, не се възпротиви на тази среща, която нарече "напълно естествена и правилна стъпка", макар преди това често да определяше кюрдската партия като "огнище на размирици" и "продължение на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК", пише БТА.

Изглежда Ердоган сменя тактиката, тъй като се нуждае от 26 депутати извън алианса на ПСР и Партията на националистическото действие (ПНД), за да може да осигури конституционна промяна за забрадките, отбелязва в. "Сьозджу". Срещата на 2 октомври разбуни духовете в Турция, най-вече заради досегашната твърдолинейна политика на управляващите спрямо прокюрдската политическа формация. Партията на Ердоган, нейният националистически съюзник и проправителствените медии често критикуваха опозицията в измяна заради предполагаемо сътрудничество с прокюрдската ДПН.

Президентът Ердоган редовно обвинява ДПН, че е "политическа витрина" на ПКК - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ. Прокюрдската партия, третата най-голяма политическа сила в Турция, е подложена на преследване от 2016 г. насам. Хиляди нейни членове са съдени по обвинения, свързани с тероризъм. Бившият ѝ съпредседател, влиятелният кюрдски политик Селяхаттин Демирташ, беше арестуван през същата година по сходни обвинения и оттогава се намира в затвора.

През март 2021 г. турски прокурор сезира Конституционния съд с искане за забрана на ДПН заради предполагаеми връзки с ПКК, а през юни съдът прие обвинителния акт по делото. В него се твърди, че ДПН действа заедно с нелегалната ПКК и цели да разруши единството на държавата. Освен закриване на формацията обвинението поиска и забрана за участие в политическия живот на стотици нейни членове и блокирането на банковите ѝ сметки.

ДПН отрича съществуването на подобни връзки и твърди, че е преследвана заради противопоставянето си на Ердоган. На този фон не е чудно, че визитата на делегация на управляващата партия при прокюрдската формация предизвика оживени дискусии в страната. Някои допуснаха, че вероятно тя е знак за разцепление сред управляващите, но член на делегацията от ПСР обясни, че посещението е било осъществено по нареждане на президента. Мнозина се впуснаха да защитават управляващата ПСР, като заявиха, че няма нищо особено в срещата, а "ДПН е законна партия".

С интерес се очакваше и изявлението на самия Бахчели по темата на заседанието на парламентарната група на националистите днес. Добре познатият с острия си език по адрес на ДПН националистически лидер не само не критикува срещата, но и дори я похвали. "Съвсем естествена и правилна стъпка е делегация на ПСР да посети всички парламентарно представени партии", каза той, коментирайки визитата.

Действително делегацията на ПСР, съставена от министъра на правосъдието Бекир Боздаг, заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз и заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ, посети на 2 октомври също опозиционнните НРП и "Добра партия". Но макар управляващите и техните съюзници да омаловажават значението на визитата при ДПН и да я приравняват към посещение при която и да било друга политическа сила, от опозицията напомнят, че досега дори и при обичайните си посещения при опозицията по случай големите празници ПСР е пропускала кюрдската партия. Несъмнено разговорите с ДПН са новост и знак за смекчаване на политическия курс на управляващите спрямо прокюрдската опозиционна политическа сила. Как ще се развият нещата и дали партията на Ердоган ще запази сговорчивостта си не само във връзка с конституционните промени, но и с оглед на все по-наближаващите избори в Турция, предстои да видим в идните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    5 1 Отговор
    Пак някой търси под вола теле, и какво му е сменянето на тактика, тука всяка вечер си пият ракията заедно и се разбират на другия ден за какво да се джвкат
  • 2 Ерол

    12 0 Отговор
    Ердо е непоколебим и се води само от изгодата за страната си. Обаче това не значи, че ще пуснат терористите от затворите.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 МАЙ МАЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ерол":

    От от своята изгода и изгодата на партията си от колкото изгода за страната си
  • 4 Бай Хюсеин

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ерол":

    За това ли танцува ха и ядоха лахмаджун заедно върху автобусите в Диарбекир
  • 5 Българските турци

    7 1 Отговор
    За каква промяна на тактика и каква преследвана прокюрдска партия говорите тука...Все едно да се твърди че ДПС е преследвана протурска партия в България...ХДП в Турция в момента е трета партия в Турския меджлис точно както ДПС в Българското народно събрание и съвсем не е преследвана партия а е напълно легитимна опозиционна партия с повече от 20 народни представители имаща право да свормира своя самостоятелна група в рамките на меджлиса която провежда ежеседмични събрания в сградата на меджлиса и който е открит за всеки който пожелае да присъства като зрител и слушател в салона ...дори и за българската медия. ПКК е сепаратистична въоръжена групировка която се унищожава физически при всеки допир с турските органи на сигурността а лица които им сътрудничат подлежат на преследване от турските закони !...Всичко останало е козметика и манипулация и пропагандна дезинформация и то от страни които очакват подкрепа по член 5 от Турция по кодекса на членството в НАТО !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Може.да си прав ,ама защо искат да затворят тази партия?
    Управляващите политици не твърдят ли,че те са клон на ПКК и която друга партия в Турция влезе в допир с тях са.терористи и са ПКК
    Доколкото до ДПС аз не съм чул до сега да се твърди,че са ТЕРОРИСТИ и да не саюПартия на юБългария

    Коментиран от #7

  • 7 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Партията от която произлиза днешната власт в Турция е най много затваряна и забранявана в новата история на Турция ... затова тази власт никога не се кани да затваря политически партии . Но когато се установи с доказателства сътрудничество със сепаратисти и терористи дори дипломатически или политически имунитет на народен представител или дипломат не са пречка за преследване и разследване от турските закони !!

    Коментиран от #8

  • 8 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българските турци":

    Български Турци,
    кого лъжете вие?
    Управляващата Партия е основана на14 август 2001 година и са на власт от2002 година цели 20 години
    Питам:
    Управляващата Партия как става ,че затваря себе.си?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Ердоган е основател на управляващата партия но е израсъл като политик при Неджметтин Ербакан и от неговата партия бе избран и за кмет на Истанбул и лежа в затвор заради стих в който се говореше за религия и джамии и именно за тая партия става въпрос...Защо да лъжа някого с нещо от което нямам никаква морална или някаква материална заинтересованост!...Най лесно е да влезеш в тълпата и да плюеш по онзи когото ти посочат...без да питаш и разпитваш и без никакви скрупули и угризения!!!
  • 10 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Години наред плашиха народа с консервативно религиозната насоченост на средите от където възникна Ердоган...че са ислямисти,че са против лаицизма и кемализма...че ще забулят всички жени като в Иран и че ще управляват с Шериат !?...
    Въпреки това народът след като видя възможностите на кмета на Истанбул през периода от 1994 до 1998 година го избраха на изборите през 2002 за да го държат начело с партията му вече 20 години без коалиции(рекорд за републиката)!! Турция не стана радикална джамахирия...не забули жените...не унищожи лаицизма и кемализма...но унищожи статуквото на закостенялата бюрокрация и елитизма на висшите военни и кемалистичната политическа олигархия !!!
    Народът си възвърна уверенноста и самочувствието си газено вече 100 години от "републиканските големци"!!!
    Българският народ също се гази години наред от бившето комунистическо статукво, което продължава да е доминиращо във всички свери на живота в България !!! И в България лъжат и плашат народа с "радикални политически проповедници",че ако се наруши баланса на"Европейската демокрация" и интегриране към "западната култура и манталитет на живот" българинът е обречен на незавидна съдба !?...Не бойте се !...Докато има незагаснали искри от въглена на Ботев и Левски...докато съществува мечтата им за "Чиста и свята република" Българите защо и на какво фатално да са обречени ??!...
Новини по държави: