Отидете към основна версия

1 153 26

Швеция ще се обяви за държава без ядрени оръжия след встъпването си в НАТО

  • швеция-
  • държава-
  • ядрени оръжия-
  • нато-
  • членство

Каза днес външният министър Тобиас Билстрьом

Източник: БГНЕС

Швеция планира да се обяви за държава без ядрени оръжия след встъпването си в НАТО, каза днес външният министър Тобиас Билстрьом пред шведската информационна агенция ТТ, предаде Ройтерс.

По-рано този месец главнокомандващият на шведските въоръжени сили препоръча на правителството да не поставя никакви "червени линии" в заключителните си преговори с алианса като забрана за разполагането на постоянни натовски бази или ядрени оръжия на територията на кралството.

Но днес Билстрьом заяви, че Швеция ще се присъедини към Дания и Норвегия в едностранното деклариране, че няма да разполага на ядрени оръжия на своя земя. Министърът подчерта, че това "все още е дългосрочна позиция на Умерената коалиционна партия", чийто член е. Той поясни, че неговата партия не е възнамерявала "да променя условията в заявлението, внесено от предишното правителство".

Коалиция, оглавявана от Умерената коалиционна партия, победи на парламентарните избори в Швеция и сложи край на осемгодишното управление на социалдемократите. По-рано тази година Швеция и Финландия внесоха кандидатурите си за членство в НАТО - решения, мотивирани от агресията на Русия в Украйна. Досега 28 от 30-те страни членки на алианса са ратифицирали заявленията на двете скандинавски държави за членство в алианса, припомни Ройтерс, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: