Отидете към основна версия

11 572 111

Сергей Лавров държа реч пред Джо Байдън в Пном Пен

  • сергей лавров-
  • джо байдън-
  • пном пен

Руският външен министър участва в срещата на върха в Източна Азия

Руският външен министър Сергей Лавров говори на срещата на върха в Източна Азия, където американска делегация, водена от президента Джо Байдън, изслуша речта му, предаде РИА Новости.

Срещата на върха в Източна Азия е платформа за диалог на лидерите на държавите от Азиатско-тихоокеанския регион по въпроси на политическото устройство, развитието и насърчаването на сътрудничеството между страните. Той включва Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините, както и партньорите в диалога Русия, Австралия, Индия, Китай, Южна Корея, Нова Зеландия, САЩ и Япония. Москва традиционно разглежда този обект като важен елемент от многополюсната архитектура на регионалната сигурност.

"НАТО престана да говори за своята отбранителна същност и сега има претенции да играе водеща роля в Азиатско-Тихоокеанския регион", заяви пред журналисти руският министър на външните работи след участието си в срещата на върха на АСЕАН, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Лавров изрази мнение, че НАТО е била отбранителен алианс, когато са съществували СССР и Варшавският договор. След това, когато и двете вече ги е нямало, според Лавров, не е било понятно от кого се отбранява НАТО. Външният министър добави, че НАТО е доближила своята отбранителна линия до руските граници на няколко пъти, а на срещата на върха на алианса в Мадрид НАТО е обявила, че носи глобална отговорност и че сигурността на Евроатлантическия и на Индо-Тихоокеанския регион е неделима.

Външният министър на Русия добави, че САЩ и НАТО се опитват да усвоят и Азиатско-Тихокенаския регион и да го милитаризират.

Той каза, е съвместно изявление от срещата на върха на АСЕАН не е било прието, защото американската страна и нейните партньори са настоявали за включване в него на неприемливи оценки за ситуацията в Украйна и около нея.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 80 гласа.

Свързани новини