Отидете към основна версия

46 035 194

Унижение за Лавров

  • индонезия-
  • г-20-
  • русия-
  • украйна-
  • сергей лавров-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • владимир путин-
  • унижение

Всички лидери на останалите 19 страни от групата са останали в залата, докато Лавров е произнасял своето слово

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова вчера световните лидери да не предлагат на неговата страна мирно споразумение, което да накърни териториалната ѝ цялост и независимост от Русия, пише днес "Политико". Американското издание подчертава, че във видеообръщението си Зеленски се е обърнал към аудиторията на остров Бали в Индонезия с думите "Драга Г-19", а не "Г-20" – групата на двайсетте най-големи икономики, в която официално членува и Русия. В речта си украинският президент сравни освобождаването на град Херсон от руските нашественици с дебаркирането на съюзническите войски в Нормандия през юни 1944 г., което преобръща хода на Втората световна война, посочва "Политико", предаде БТА.

Изданието припомня новината от вчера, че шефовете на външното разузнаване на САЩ и Русия са се срещнали в Турция и отбелязва, благодарността, изказана от Зеленски към Китай и други държави, осъдили заплахите на Русия да използва ядрено оръжие.

"Блумбърг" привлича вниманието върху два факта. Първо, че руският външен министър Сергей Лавров, пратен в Индонезия от Кремъл да представлява Русия вместо Владимир Путин, е останал в залата по време на обръщението на Зеленски. И второ, че в отговор всички лидери на останалите 19 страни от групата са останали в залата, докато Лавров е произнасял своето слово, в което е обвинил Зеленски, че поучава Русия.

Лондонският в. "Дейли телеграф" цитира думи на британския премиер Риши Сунак, че Обединеното кралство ще помогне на Украйна да победи във войната, за да е във "възможно най-силна позиция" при бъдещи мирни преговори с Русия. По думите на Сунак решението дали да има преговори трябва да бъде взето от украинците, пише вестникът и припомня за съобщенията, че САЩ оказват натиск за примирие.

"Телеграф" цитира изявление в същия дух, направено вчера в Нидерландия от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него "Русия може да спре тази война още утре", но решението за мирни преговори трябва да бъде взето в Киев, а не "в някоя от столиците от НАТО". Така че трябва да помогнем на Украйна да подсили капацитета си, заключава той.

В. "Гардиън" синтезира каква е "украинската формула за мир", произтичаща от думите на Зеленски пред Г-20: Русия признава териториалната цялост на Украйна, изтегля войските си от украинската територия и плаща обезщетения за нанесените щети.

Според "Файненшъл таймс", който се позовава на два източника от Бали, делегациите са одобрили проект за съвместно комюнике, в което се обявява за недопустимо използването на ядрено оръжие и се отхвърля "ерата на войната". Текстът бил съгласуван снощи след спорове между западни представители и тези на Русия и Китай, а днес, във втория ден на форума, ще бъде одобрен официално, твърди вестникът. Езикът на документа "представлява голяма дипломатическа победа за нас", коментира пред изданието един западен представител.

Западните съюзници гледат на Украйна като на полигон за изпитания на оръжия, извежда в заглавие "Ню Йорк таймс". Преди три месеца, докато украинските войски се опитваха да напредват на юг, военното командване в Киев тихомълком разположи на бойното поле ново, усъвършенствано оръжие, пише вестникът. Това не е ракетна установка, оръдие или някакъв друг вид тежко оръжие, доставено от западните съюзници. Всъщност това е информационната система "Делта", която онлайн и в реално време предоставя на военни командири, цивилни ръководители и други посветени лица възможност да проследяват и споделят ключово важни подробности за руските сили.

Софтуерът, разработен в координация със страни от НАТО, не е бил изпробван в бойни условия, отбелязва нюйоркският вестник. Но когато украинците започват контраофанзивата си в Херсонската област, те са се възползвали от "Делта" и мощните оръжия, доставени от Запада, за да изтласкат руснаците от градове и села, дотогава под окупация от месеци. И голямата награда дойде в петък – изтеглянето на руските сили от град Херсон, посочва "Ню Йорк таймс". Според изданието освен "Делта" в Украйна се изпробват и други модерни средства за промяна на хода на бойните действия. Сред тях има плавателни съдове с дистанционно управление, оръжия за бой с дронове "Скай уайпърс" и подобрена версия на германска система за противовъздушна отбрана (ПВО), която още не е тествана от Бундесвера.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 191 гласа.

Свързани новини

  • Лавров отправи тежки обвинения към Запада

    Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно к ...
    01.12.2022
    1 949
    65
  • Русия: Това е безпрецедентно решение!

    Решението на Полша да не позволи на руския външен министър Сергей Лавров да участва в министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничест ...
    19.11.2022
    65 388
    190
  • Зеленски отхвърли идеята за примирие с Русия

    Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за " краткосрочно примирие" с Русия, като заяви, че това само ще влоши нещата, пред ...
    19.11.2022
    7 445
    100
  • Къде е Путин?

    Когато висшето военно командване на Русия съобщи по телевизията, че изтегля руските войски от ключовия град Херсон в Южна Украйна, големият отсъстващ ...
    18.11.2022
    12 930
    80
  • Русия е отчаяна! Моли Украйна за преговори

    Военните поражения на Русия на фронта в Украйна засилват опитите на Кремъл да преговаря с украинските власти. Предварителните преговори с Руската ф ...
    18.11.2022
    29 272
    267
  • Разкриха жестокия план на Путин за Украйна

    Руският президент Владимир Путин първо иска да унищожи държавата Украйна, а след това да елиминира украинците като нация. Руската федерация живее п ...
    17.11.2022
    19 197
    230