Отидете към основна версия

1 819 32

Украйна: Русия използва ЗАЕЦ като военна база

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • запорожие

Руските сили използват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) като военна база, каза пред The ​​Economist Петро Котин, президент на украинската Национална компания за производство на ядрена енергия Energoatom

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили използват Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) като военна база. Това каза пред The ​​Economist Петро Котин, президент на украинската Национална компания за производство на ядрена енергия Energoatom.

Сега на място има около 500 руски войници, чиито бронирани превозни средства са скрити в турбинните зали и в подземни бункери, предназначени да подслонят персонала в случай на ядрен инцидент, според журналисти от The Economist. Още са гарнизони в окупирания близък град Енерходар.

"Руснаците използват завода като военна база. Те разбират, че никой от Украйна няма да го обстрелва, никой няма да атакува директно завода. Това е безопасно място за съхранение на техните военни превозни средства и техния персонал", каза Котин.

Котин добави, че руснаците са искали да свържат ЗАЕЦ с кримската мрежа, която контролират, за да крадат украинското електричество. Но те не са успели да го направят поради повреда на електрическите подстанции, причинени от боевете.

"В момента изглежда, че не правят повече опити за повторно свързване. Те са блокирани", каза Котин.

Припомняме, че днес инспектори на МААЕ проведоха разследване на безопасността на ядрения реактор в ЗАЕЦ след поредните обстрели в близост до централата. Според ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси взривовете в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са изключително тревожни.

В отговор руският оператор "Росенергоатом" заяви, че няма да предостави свободен достъп на инспекторите. "Ако искат да инспектират завод, който няма нищо общо с ядрената безопасност, ще им бъде отказан достъп", заяви Ренат Карчаа от "Росенергоатом".

Инспекторите ще бъдат допуснати, но строго в рамките на своя мандат, са думите на Ренат Карчаа, според когото самите инспектори тълкуват мандата си като "без ограничения".

МААЕ излезе с поредното предупреждение след интензивния обстрел в близост на АЕЦ-а, който е окупиран от руските сили от март месец 2022 г. Това беше една от първите цели, които руската армия взе на прицел още в началото на офанзивата си в Украйна. Инспекторите на Международната агенция настояха за достъп до ядреното съоръжение още през април, но бяха допуснати една през септември.

Източник: The ​​Economist

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: