Отидете към основна версия

1 020 22

На среща в Берлин: Г-7 се съгласи да координира разследвания за военни престъпления в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • г-7-
  • война

Страните от Г-7 ще гарантират да има централен национален пункт за контакти във всяка държава за наказателно преследване на международни престъпления, заявиха правосъдните министри в съвместна декларация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на правосъдието на страните от Г-7 се споразумяха днес да създадат мрежа, която да координира разследвания на военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс.

"Съдебното проучване на жестокостите, извършени в Украйна, ще отнеме години, вероятно дори десетилетия. Ние обаче ще сме добре подготвени и ще (преследваме целта си) колкото е необходимо", каза германският правосъден министър Марко Бушман.

Страните от Г-7 ще гарантират да има централен национален пункт за контакти във всяка държава за наказателно преследване на международни престъпления, заявиха правосъдните министри в съвместна декларация след срещата си в Берлин, на която също така присъстваха специални прокурори от Международния наказателен съд, генералният прокурор на Германия Петер Франк и украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

Бушман каза пред репортери, че по този начин ще се гарантира, че между държавите и международните организации може да се споделя информация за доказателства и правни изисквания.

Той приветства днешната среща като първата по рода си в историята на Г-7.

По-рано Бушман е хвалил водещата роля на Германия в преследването на военни престъпления в други държави, отбелязва Ройтерс.

Съгласно принципа на универсалната юрисдикция Германия призна за виновни двама бивши служители на сирийското разузнаване по знаково дело срещу подкрепяни от държавните власти изтезания в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: