Отидете към основна версия

2 817 22

Казахстанските ресторанти "McDonald’s" затвориха врати

  • русия-
  • казахстан-
  • доставки-
  • макдоналдс-
  • затворен

След прекъсване на връзките с руски компании и последвалото спиране на доставките

Източник: Shutterstock

Притежателят на лиценз за "МакДоналдс" (McDonalds) в Казахстан е бил принуден да затвори временно ресторанти този месец след прекъсване на връзките с руски компании и последвалото спиране на доставките. Това съобщиха пред Ройтерс три информирани източници.

Случаят свидетелства за проблемите с доставките, с които се сблъскват много казахстански компании след руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва. Съседна Русия е основният търговски партньор на Казахстан.

"Притежателят на лиценза в Казахстан временно затвори всички свои ресторанти заради проблеми с местните доставки. Работим съвместно, за да възобновим операциите възможно най-бързо", се посочва в комюнике на американската компания.

"Фууд сълюшънс" (Food Solutions), казашката компания, която притежава лиценза, обяви затварянето на 17 ноември, позовавайки се на "проблеми с местните доставки" и не отговори на молбата за коментар.

През последните шест години "МакДоналдс" се превърна в основен играч на пазара за бързо хранене в Казахстан, централноазиатска страна с 20 милиона души население, като броят на ресторантите на веригата там достигна 24.

Компанията си осигурява някои доставки от чужбина, включително говеждо и пилешко месо. Последната доставка е била от руската компания "Мираторг", според информацията на уебсайта ѝ.

След като Русия нападна Украйна в така наречената от Москва "специална военна операция" , "МакДоналдс" напусна Русия, продавайки всички свои ресторанти на местен притежател на лиценза през май.

"Фууд сълюшънс", която е собственост на известния казахстански бизнесмен Кайрат Боранбаев, също е започнала да търси доставки от други места и е спряла да купува руски продукти в даден момент, съобщи близък до компанията източник.

Друг източник заяви, че през последните месеци тя е започнала да изпитва недостиг на материали за пакетиране, които също се внасят от Русия и е трябвало да намали предложенията в менюто си. И двата източника не са официално упълномощени да говорят публично по темата.

Източникът заяви, че компанията – лицензиант очаква снабдяване от други доставчици и ще отвори отново ресторантите през декември. Не е ясно кой е взел решението за отказ от руските доставки.

"МАРР Русия", един от руските доставчици на казахстанската компания, обяви, че никога не работил директно с "МакДоналдс", а с казахстанския му логистичен партньор Ейч Ей Ви Ай (HAVI) и съответно не може да каже дали доставките за Казахстан са спрели. Ейч Ей Ви Ай отказа да коментира.

"Мираторг" съобщи, че е доставчик на "Вкусно и точка", руският наследник на "МакДоналдс" и не засегна пряко въпроса с казахстанските продажби.

Руското подразделение на "Каргил" (Cargil), който също бе упоменат преди това от "Фууд сълюшънс" като един от доставчиците му, обяви, че е продал общия бизнес с "МакДоналдс" на руския производител на месо "Черкизово" , който също не отговори на молбата за коментар.

Казашкият вицепремиер Серик Жумнагарин отговори на въпрос за "МакДоналдс" на вчерашната си кратка пресконференция, заявявайки, че не може да разкрие причините за временното затваряне на обектите и добави, че правителството помага на компанията да осъществи доставките си.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини