Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 12:04 2 800 22

Казахстанските ресторанти "McDonald’s" затвориха врати

  • русия-
  • казахстан-
  • доставки-
  • макдоналдс-
  • затворен

След прекъсване на връзките с руски компании и последвалото спиране на доставките

Казахстанските ресторанти "McDonald’s" затвориха врати - 1
Източник: Shutterstock

Притежателят на лиценз за "МакДоналдс" (McDonalds) в Казахстан е бил принуден да затвори временно ресторанти този месец след прекъсване на връзките с руски компании и последвалото спиране на доставките. Това съобщиха пред Ройтерс три информирани източници.

Случаят свидетелства за проблемите с доставките, с които се сблъскват много казахстански компании след руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва. Съседна Русия е основният търговски партньор на Казахстан.

"Притежателят на лиценза в Казахстан временно затвори всички свои ресторанти заради проблеми с местните доставки. Работим съвместно, за да възобновим операциите възможно най-бързо", се посочва в комюнике на американската компания.

"Фууд сълюшънс" (Food Solutions), казашката компания, която притежава лиценза, обяви затварянето на 17 ноември, позовавайки се на "проблеми с местните доставки" и не отговори на молбата за коментар.

През последните шест години "МакДоналдс" се превърна в основен играч на пазара за бързо хранене в Казахстан, централноазиатска страна с 20 милиона души население, като броят на ресторантите на веригата там достигна 24.

Компанията си осигурява някои доставки от чужбина, включително говеждо и пилешко месо. Последната доставка е била от руската компания "Мираторг", според информацията на уебсайта ѝ.

След като Русия нападна Украйна в така наречената от Москва "специална военна операция" , "МакДоналдс" напусна Русия, продавайки всички свои ресторанти на местен притежател на лиценза през май.

"Фууд сълюшънс", която е собственост на известния казахстански бизнесмен Кайрат Боранбаев, също е започнала да търси доставки от други места и е спряла да купува руски продукти в даден момент, съобщи близък до компанията източник.

Друг източник заяви, че през последните месеци тя е започнала да изпитва недостиг на материали за пакетиране, които също се внасят от Русия и е трябвало да намали предложенията в менюто си. И двата източника не са официално упълномощени да говорят публично по темата.

Източникът заяви, че компанията – лицензиант очаква снабдяване от други доставчици и ще отвори отново ресторантите през декември. Не е ясно кой е взел решението за отказ от руските доставки.

"МАРР Русия", един от руските доставчици на казахстанската компания, обяви, че никога не работил директно с "МакДоналдс", а с казахстанския му логистичен партньор Ейч Ей Ви Ай (HAVI) и съответно не може да каже дали доставките за Казахстан са спрели. Ейч Ей Ви Ай отказа да коментира.

"Мираторг" съобщи, че е доставчик на "Вкусно и точка", руският наследник на "МакДоналдс" и не засегна пряко въпроса с казахстанските продажби.

Руското подразделение на "Каргил" (Cargil), който също бе упоменат преди това от "Фууд сълюшънс" като един от доставчиците му, обяви, че е продал общия бизнес с "МакДоналдс" на руския производител на месо "Черкизово" , който също не отговори на молбата за коментар.

Казашкият вицепремиер Серик Жумнагарин отговори на въпрос за "МакДоналдс" на вчерашната си кратка пресконференция, заявявайки, че не може да разкрие причините за временното затваряне на обектите и добави, че правителството помага на компанията да осъществи доставките си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    КРИЗА ФАЛИТИ
  • 2 Теле

    21 5 Отговор
    За постиянно е. Да ви храни урсулата.

    Коментиран от #13

  • 3 Станко

    25 4 Отговор
    Тия продават боклуци, нормално е да ги затворят.
  • 4 Голяма трагедия

    10 3 Отговор
    Планетарна....
  • 5 Тровят хората само

    15 1 Отговор
    С тези боклуци
  • 6 Бай Благой

    15 2 Отговор
    Тези боклуци трябва и от България да изчезнат...
    Да си ги ядат дебелоЗъГите американи.

    Коментиран от #14

  • 7 Бен Навлек

    9 1 Отговор
    а у нас кога?
  • 8 Хлъц

    8 1 Отговор
    Макчо спрел да тъпче казаха с " хамерички бигмаг" защото руснака не му доставя суровини за производство?Та дори и хартията за опаковка била руска. Смеех!
  • 9 хихихихи

    7 2 Отговор
    Значиии Макдоналдс в Казахстан спира работа защото са спряни доставките на продукти и пакетиране от Русия? Извода? Макдоналдс може и да спре, Русия-не!

    Коментиран от #15

  • 10 Механик

    4 1 Отговор
    Оле, какъв ужасен ужас е ужасил ужасните казахстански шилета!!!! Какво ще прави шилето сега? Как ще се похвали, че е яло макдоналдс? Ми то ако не ядеш в мадоналдс и не се мотаеш по мола, какво шиле си?
  • 11 Ветропоказател

    5 1 Отговор
    За да подкрепят санкциите резнали руските доставчици. След три месеца разбрали, че дори салфетките за сандвичи са руски, сами се прецакали, но пак руснаците им виновни.
  • 12 8888

    6 0 Отговор
    Браво....започват да се хранят здравословно...
  • 13 с телешко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    варено 😄
  • 14 ти пак ли си мечтаеш за млади руzoфили

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Благой":

    на бузлуджа 😄

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хи хи хи

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "ти пак ли си мечтаеш за млади руzoфили":

    А ти явно си 150 килограмов/а, от тия боклуци, затова не искаш да ги затварят.

    Коментиран от #18

  • 17 Дълбоковиждащия анализатор хохо секса

    6 1 Отговор
    На никой няма и да липсват.Май само българинът си мисли,че е много престижно да посещава веригата,че и да води децата си за наградаПо принцип в повечето страни това е място,където социално слаби на които не им се готви или нямат време, да хапнат нещо набързо.Колко е добро или изобщо евтино е друг въпрос.

    Коментиран от #19

  • 18 ми хи хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хи хи хи":

    мъж ли си търсиш пак 😄 по оригиналната рецепта без химиите си е добро

    Коментиран от #20

  • 19 аналлизатор

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дълбоковиждащия анализатор хохо секса":

    че някой да е казал че бургера е телешки медальон с гъби?ама ядете дюнери/шаурма в поссия😄
  • 20 Хи хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ми хи хи хи":

    Баш оригиналната рецепта е с баш химиците:))ама ти и това не знаеш:)))
    Защо тогава в САЩ на хора под 100 кг.им казват, че са слаби вйки? :))) там нормалното тегло е между 150 и 200 кг. Това е от оригиналната рецепта без хиниите:))))

    Коментиран от #21

  • 21 ми хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи хи":

    ни риви ма 😄 za руzzoмилите се шe има белтъчини
  • 22 Холмс

    1 0 Отговор
    Изглежда още една страна ще се научи как да прави бургери без участието на Макдоналдс.

    Оле-ле ама че трудна робота...
    Аз винаги съм можел да правя по добри бургери от боклука на Макдоналдс .