Отидете към основна версия

1 412 7

Берлин: Състоянието на река Одер все още е тревожно след масовото измиране на риба през лятото

  • одер-
  • германия-
  • полша-
  • риба

Експертите смятат, че причината за това е било изхвърлянето на сол в комбинация с ниско водно равнище и високи температури, което е довело до масовото размножаване на токсични водорасли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на околната среда на провинция Бранденбург Алекс Фогел заяви, че състоянието на река Одер, която преминава между Германия и Полша, все още е тревожно след масовото измиране на риба през лятото, съобщи ДПА.

Той призова Полша да разкрие информация за изхвърлянето на сол, което според експерти е довело до измирането на рибата.

"Одер е в много лошо състояние", заяви Фогел пред местно радио. В момента солеността на водата се е върнала в същите пропорции, както през лятото. "Изобщо не можем да дадем ясен отговор", добави той.

Според него солта все още се изхвърля във водите на река Одер. "Знаем, че тя идва от Полша", заяви министърът.

"Поляците са много мълчаливи, щом става въпрос за това кой колко разрешени количества изхвърля. Кой изхвърля незаконно, полските власти вероятно също не знаят", каза Фогел.

"Европейският съюз трябва да окаже натиск върху Полша да разкрие информацията", добави той. Германският министър се опасява, че в реката отново може да има масово измиране на риба.

През август в река Одер бяха открити огромни количества мъртва риба. Експертите смятат, че причината за това е било изхвърлянето на сол в комбинация с ниско водно равнище и високи температури, което е довело до масовото размножаване на токсични водорасли.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: