Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 23:35 1 395 7

Берлин: Състоянието на река Одер все още е тревожно след масовото измиране на риба през лятото

  • одер-
  • германия-
  • полша-
  • риба

Експертите смятат, че причината за това е било изхвърлянето на сол в комбинация с ниско водно равнище и високи температури, което е довело до масовото размножаване на токсични водорасли

Берлин: Състоянието на река Одер все още е тревожно след масовото измиране на риба през лятото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на околната среда на провинция Бранденбург Алекс Фогел заяви, че състоянието на река Одер, която преминава между Германия и Полша, все още е тревожно след масовото измиране на риба през лятото, съобщи ДПА.

Той призова Полша да разкрие информация за изхвърлянето на сол, което според експерти е довело до измирането на рибата.

"Одер е в много лошо състояние", заяви Фогел пред местно радио. В момента солеността на водата се е върнала в същите пропорции, както през лятото. "Изобщо не можем да дадем ясен отговор", добави той.

Според него солта все още се изхвърля във водите на река Одер. "Знаем, че тя идва от Полша", заяви министърът.

"Поляците са много мълчаливи, щом става въпрос за това кой колко разрешени количества изхвърля. Кой изхвърля незаконно, полските власти вероятно също не знаят", каза Фогел.

"Европейският съюз трябва да окаже натиск върху Полша да разкрие информацията", добави той. Германският министър се опасява, че в реката отново може да има масово измиране на риба.

През август в река Одер бяха открити огромни количества мъртва риба. Експертите смятат, че причината за това е било изхвърлянето на сол в комбинация с ниско водно равнище и високи температури, което е довело до масовото размножаване на токсични водорасли.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    6 2 Отговор
    Това река Одер ми звучи познато, били сме там. Когато я прекосявахме имаше много риба, която оглозгваше разлагащите се фашистки трупове. Ще наминем пак да видим какво се случва и да върнем живота в нея, явно на рибата не и достига храна.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Химия и пак химия

    8 0 Отговор
    Новите строителни материали имат силикони, изкуствени смоли лепила! храната и дрехите вече са също от едни и същи материали ! Ядем обличаме се и живеем в едни и същи химични отпадъци и после изливаме в реките !
  • 3 Хаха ПутиииНке пак обикаляш

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Чуждите дворове в далечен Сибир ! Лягай да спиш че мъж ти Медведев ще се сърди!
  • 4 Голем смях

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Май се бъркаш с труповете на солдатите в Днепър.А може би и с 500 солдати от ...безаналоговия крайцер Москва.Нахраниха рибите в нашето море.
  • 5 Анатолчо

    7 0 Отговор
    Съвсем за шарани ни взема. Досега постоянно ни обясняваше колко велика Усръйна, сега вече е еколог и ни тика под носа умряла риба. Ама вонята от статиите му е винаги една и съща.
  • 6 Котка ученият

    5 0 Отговор
    Не успяхме да разберем истината за отравянето на Скрипали, експлозията на Балтийския тръбопровод и смъртта на риба в Одер.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: