Отидете към основна версия

1 520 18

Канада разследва как нейни части са попаднали в ирански дронове

  • канада-
  • дронове-
  • оръжия-
  • ирански-
  • украйна

"Ние не искаме (канадски технологии), използвани в незаконната война на Русия в Украйна или в приноса на Иран към тази (война).“

Източник: БГНЕС

Канадските власти разследват как произведените в Канада части са попаднали в ирански дронове, използвани от Русия за атака срещу Украйна, предаде АФП, позовавайки се на премиера Джъстин Трюдо.

Канадски медии съобщиха, че европейският мозъчен тръст "Стейтуоч" (Statewatch) и властите в Киев са открили антенни компоненти от базираната в Отава "Талисман уайърлес" (Tallysman Wireless) – сред 30 елемента западно производство в иранските дронове "Шахед 136" (Shahed 136), които са част от руския арсенал.

"Очевидно сме изключително загрижени заради тези съобщения“, каза Трюдо. "Ние не искаме (канадски технологии), използвани в незаконната война на Русия в Украйна или в приноса на Иран към тази (война).“

Той посочи стриктното прилагане на разрешителните за износ на чувствителни технологии.

"Ние ще проучим нещата с тази компания“, каза Трюдо, "за да се опитаме да разберем как точно артикули, които не е трябвало да попаднат в ръцете на някой като иранското правителство, всъщност са се озовали там.

"Талисман уайърлес", добави той, "сътрудничи напълно" на разследването. Отава наскоро санкционира няколко ирански производители на дронове, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: