Отидете към основна версия

2 818 41

Украинските удари в Русия – символичен успех

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • удари-
  • ракети-
  • дронове-
  • летище

Изпращайки дронове срещу две руски въздушни бази на стотици километри от границите си, Украйна постигна съществена символична победа, показваща по-специално способността й да компенсира явното оръжейно превъзходство на противника

Снимка: Shutterstock

Изпращайки дронове срещу две руски въздушни бази на стотици километри от границите си, Украйна постигна съществена символична победа, показваща по-специално способността ѝ да компенсира явното оръжейно превъзходство на противника.

Москва обвини в понеделник украинските сили, че са ударили две военновъздушни бази на нейна територия, като са убили трима войници и леко са повредили два самолета.

Киев не пое вчера отговорност за атаката, но западни експерти, потърсени от АФП, по-скоро смятат, че са използвани разузнавателни дронове съветско производство от 70-те години.

При все че още има редица неясноти, всички описват операцията като ограничена в оперативен план, но твърде ефективна в символно отношение.

Съветски дронове

Редица източници говорят за разузнавателни дронове "Туполев"–Ту-141 Стриж, едрогабаритни съветски реактивни машини, способни да се издигат на голяма височина.

В такъв случай "дроновете са били модифицирани, за да се използват за обстрел", действайки като безпилотници камикадзе, експлодиращи при контакт с целта, обясни за АФП д-р Викрам Митал, преподавател в американската военна академия "Уест Пойнт".

"Не става дума за някаква сложна технология", потвърди пред АФП Жан-Кристоф Ноел, експерт от Френския институт за международни отношения. Но украинците са успели да снабдят апаратите с експлозивни заряди и системи за джипиес насочване към целта, дори с "окончателно насочване от специални сили" на Украйна навътре в руска територия.

Вчера още не се знаеше как точно е извършена атаката.

Две стратегически цели

Според руското министерство на отбраната Киев "се е опитал да нанесе удари с дронове съветска разработка срещу въздушната база Дягилево в района на Рязан и базата Енгелс в района на Саратов" (Централна Русия).

Москва обвинява противника си, че търси начин "да извади от строя руските самолети от далечната авиация", използвани за удари срещу множество обекти на енергийната инфраструктура в Украйна.

"Те удариха средства за удари срещу самите тях. До момента единственото, което можеха да си набавят за защита, бе зенитната артилерия – поясни Жан-Кристоф Ноел. – Те минават в нападение, което е нещо ново."

Малко вероятно е обаче операцията да се повтори, уточни той – по-специално поради липса на значителни резерви от такива машини.

В дълбочина

Поразените бази са разположени на стотици километри от украинската граница и още по-далеч от фронтовата линия.

В това отношение атаките са отговор на руските удари в дълбочина на украинска територия. Между тях няма нищо общо, ако говорим за целите и човешките загуби, доколкото не е пострадал нито един цивилен, нито пък критична инфраструктура, но Киев доказва, че разполага с твърде далекобойни оръжия.

"Виждаме паралелни форми", констатира френски военен източник, пожелал анонимност.

"Впечатлява способността на Украйна да поразява цели на такова разстояние", коментира в Туитър австралийският генерал в оставка Мик Райън.

Украинците "може да са използвали съдействието на трета страна при планирането на удара, но това не е сигурно. Данни от открити източници, от наблюдения на терена и познания за пролуките в руската отбрана – това съчетание може да е било достатъчно", посочва той.

Слаби възможности на Русия

Най-голямата украинска победа тук е очевидният ефект на изненада и неспособността на руснаците да парират атаката, преди дроновете да наближат своите цели.

"Наистина е изненадващо, че тези дронове са могли да преодолеят руските системи за противовъздушна отбрана", изтъква Викрам Митал.

Русия е прекалено голяма страна, за да се надява на пълно прикритие. Но фактът, че са поразени цели с подобно стратегическо значение, накърнява представата за голямо асиметрично надмощие на руснаците с техните ракети с голям обсег.

Роб Лий, изследовател от лондонския Кралски колеж, вижда в това доста неблагоприятен сигнал за Москва.

"Щом радарите и ПВО на Русия не могат да попречат на един Ту-141 да прелети стотици (километри) и да удари главната въздушна база на стратегическите ѝ бомбардировачи по време на война, това не вещае нищо добро за възможностите ѝ да възпрепятства масиран удар с крилати ракети", отбелязва той.

Символични последици

Така че, руската армия за пореден път се представя като по-уязвима от очакваното. "Това е психологически удар", който "ще предизвика потрес у общество, смятало, че е защитено от войната", прогнозира Мик Райън, очаквайки с любопитство "реакцията на руската пропагандна машина".

А вчера американският Институт за изследване на войната констатира изобилие от критики, отправяни чрез "Телеграм" от руски военни наблюдатели.

Редица от тях твърдят, че операцията срещу базата Енгелс "вероятно е осъществена от руска територия". В противен случай ударите според тях говорят, че "Москва е застрашена откъм територията на Украйна".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: