Отидете към основна версия

3 652 61

Русия иска да превърне Украйна във втори Беларус

  • украйна-
  • алес беляцки-
  • русия-
  • беларус-
  • война-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Зная точно каква Украйна би устройвала Русия и Путин – зависима диктатура

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия иска да превърне Украйна в "зависима диктатура" подобно на Беларус, каза днес съпругата на хвърления в затвора беларуски Нобелов лауреат Алес Беляцки на церемонията по връчване на отличията, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Беляцки, руската правозащитна група "Мемориал" и украинският Център за граждански свободи, спечелиха през октомври тазгодишната Нобелова награда за мир на фона на войната в Украйна. Приемайки наградата от името на съпруга си на церемония в залата на кметството в Осло, Наталия Пинчук каза, че Беляцки е посветил наградата на "милионите беларуски граждани, които се надигнаха и предприеха действия по улиците и онлайн, за да защитят гражданските си права".

Това подчертава драматичната ситуация и борбата за човешки права в страната, каза Пинчук, добавяйки, че предава думи, казани от съпруга ѝ. Пунчук съобщи вчера на пресконференция, че след като беше обявено, че Беляцки ще получи тазгодишната Нобелова награда, се е виждала с него само веднъж, през стъклена стена в затвора. Зная точно каква Украйна би устройвала Русия и Путин – зависима диктатура. Същата като днешен Беларус, където гласът на потиснатите хора е пренебрегван и незачитан", каза днес Пунчук, цитирайки съпруга си.

Беларуската полиция задържа 60-годишния Беляцки и други беларуси през юли миналата година при разправата с опоненти на президента на страната Александър Лукашенко. Беларуските власти закриха независими медии и правозащитни групи след масовите протести срещу резултатите от президентските избори, които според опозицията са били фалшифицирани. Беляцки е четвъртият човек, който получава Нобелова награда за мир докато е в затвора, след германеца Карл фон Осиецки през 1935 г., китаеца Лю Сяобо през 2010 г. и лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, която беше под домашен арест, през 1991 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: