Отидете към основна версия

1 245 3

Висш ирански духовник реагира остро на наложените му от ЕС санкции

  • иран-
  • ес-
  • санкции

В понеделник ЕС включи Сайед Ахмад Хатами, 15 военни и четирима служители на ИРИБ, държавното радио и телевизия, в черния списък на хората със забрана да влизат в ЕС

Снимка: Shutterstock

Висшият ирански шиитски духовник Сайед Ахмад Хатами реагира остро в петъчната си проповед на санкциите, въведени от Европейския съюз срещу него заради враждебните му позиции към протестите, предизвикани от смъртта в полицейския арест на Махса Амини, предаде Франс прес.

Вълненията в ислямската република избухнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, починала на 16 септември, три дни след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.

В понеделник ЕС включи Сайед Ахмад Хатами, 15 военни и четирима служители на ИРИБ, държавното радио и телевизия, в черния списък на хората със забрана да влизат в ЕС.

"През последното десетилетие Европейският съюз се държеше като американска колония и действаше, както САЩ изискваха от него“, каза днес Сайед Ахмад Хатами.

"ЕС е най-големият нарушител на човешките права“, добави той.

Стотици бяха убити, включително десетки членове на силите за сигурност, а хиляди бяха арестувани по време на протестите.

Духовникът е включен в списъка, тъй като според ЕС е подбуждал към насилие срещу протестиращи, включително настоявайки за смъртно наказание срещу тях.

"Някои, от името на студентите", подкрепят лица, които са "признали, че са извършили убийства“, каза той.

Студентите бяха в челните редици на последните протести, посочва АФП.

Иранското външно министерство осъди вчера санкциите на ЕС, като ги нарече "неприемливи и безпочвени".

Иранските съдилища осъдиха на смърт 11 души във връзка с протестите и двама от тях бяха екзекутирани.

Ирански опозиционери твърдят, че още дузина протестиращи са заплашени от смъртна присъда.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини