Отидете към основна версия

7 570 87

Стратегическа битка! Фронтовата линия вече е в покрайнините на Бахмут?

  • бахмут-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Американският институт за изследване на войната напомня, че в хода на войната украинците са освободили 74,25 хиляди квадратни километра територия, първоначално завзета от руснаците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Появяват се съобщения, че руснаците са загубили някои позиции южно от Бахмут, но според геолокацията, засечена от ISW те вече са на позиции в града, в самите му покрайнини.

В обобщение от тази сутрин украинският генерален щаб на Украйна съобщава по-специално, че през последните 24 часа руснаците са продължили да правят опити за атаки край Бахмут, край Донецк и в най-северната част на фронта, край Сватеве и Кремена.

Така генералният щаб твърди, че през последните 24 часа украинските части са отблъснали атаките край Стелмаховка (северозападно от Сватове), Червонопопивка (на пътя Сватово-Кремина) и Серебрянка (югозападно от Кремина).

Освен това, според Генералния щаб, украинците са свалили два руски хеликоптера през последните 24 часа. Руски източници съобщават за един свален украински хеликоптер.

ISW също съобщава, че руските сили са загубили позиции южно от Бахмут, въпреки че наземните атаки продължават. Руски военен кореспондент, за когото се съобщава, че е внедрен в подразделение, сражаващо се на юг от Бахмут, признава на 18 декември, че украинските сили са успели да изместят руските войски от неуточнени позиции, за които са се борили "цяла есен".

Руски милиблогъри твърдят, че бойци от групата "Вагнер" се сражават южно от Бахмут и в промишлената зона на самия Бахмут, включително по югоизточните покрайнини на Бахмут. Геолокализирани кадри, публикувани на 19 декември, показват как украинско координирано разузнаване с дрон насочва артилерийски удари по руски позиции на улица "Федора Максименка" в източните покрайнини на Бахмут.

На 18 и 19 декември руските сили продължават наземните атаки по западните покрайнини на град Донецк. Руски военни блогъри съобщават за боеве в много от същите райони и подчертават операциите на 11-и гвардейски полк на Донецката народна република (ДНР) и батальон "Сомалия" в районите на Писки и Первомайске северозападно от град Донецк. Руски източници също така широко твърдят, че руските войски са пробили украинската отбрана в центъра на Маринка на 18 декември и настъпват още по на запад на 19 декември. Според тях превземането на Маринка ще даде възможност на руските войски да заобиколят Вухледар на югозапад и да напреднат на северозапад към Курахово, което според съобщенията е основен украински транспортен възел и железопътна линия. Руски блогър обаче твърди, че украинските войски са изтласкали руските части от позициите в Победа и са установили контрол над опорни пунктове южно от Маринка.

Американският институт за изследване на войната напомня днес, че в хода на войната украинците са освободили 74,25 хиляди квадратни километра територия, първоначално завзета от руснаците. Това е 12,3% от територията на Украйна.

Руснаците все още контролират приблизително 87 000 кв. км от украинската земя, или около 14,4% от територията на страната. Това е повече от два пъти повече, отколкото преди нахлуването на 24 февруари, тъй като общата площ на Крим и "ДНР-ЛНР" е 42 000 кв. км.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: