Отидете към основна версия

5 026 65

Бивш съветник на Путин: Ако завземе Украйна, Путин ще продължи към Прибалтика и още на запад

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • андрей иларионов

Владимир Владимирович е обсебен от някакво месианско настроение, стремежите му са да завладява територии на други държави, казва още Андрей Иларионов

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Ако бъде позволено на Путин да завърши така наречената "специална операция" в Украйна, той ще продължи към Молдова, Беларус вече е окупирана, той ще продължи към балтийските страни, Полша, ще отиде още по-далеч на Запад“.

Това казва в интервю за N1 икономистът и бивш близък съратник на Владимир Путин, Андрей Иларионов. Както посочва той, можем да открием корените на политиката на Путин в ранните години на неговото управление.

„В центъра на вниманието е тази империалистическа война, която Путин все още води, но също и империалистическата политика спрямо Грузия, Молдова и други страни. Това е война срещу Европа, света и цивилизованите нации. Той започна тази война, като атакува пояса на Тузла в Керченския проход през септември 2003 г., което имаше ясна индикация какво предстои. Всичко, което се случва, е продължение на империалистическия му стремеж да завземе териториите на други държави“, казва Иларионов.

На въпрос какво го е подтикнало да нахлуе в Украйна, бившият съветник заявява, че Путин „е бил обсебен от някакви месиански настроения“.

„Той си мислеше, че е получил нареждане от Господ, затова не се съветва с хората, те са там само за да изпълняват заповеди. Преди няколко години той заяви, че след смъртта на Ганди няма с кого да разговаря. Някои се смееха на това, но фактическото състояние на ума му е, че в реалния свят няма с кого да говори, да се договаря. Затова казвам, че той смята, че е на месианска мисия, да изпълни задача, и той многократно е казвал каква е тази задача - връщането на т. нар. Великая Рус, която според него е нещо близко до Руската империя. Друга месианска задача е унищожаването на Запада, той е упорит в това“, добави той, "и ще продължи да изпълнява тази задача, докато може".

Ако му бъде позволено да завърши така наречената "специална операция" в Украйна, той ще продължи към Молдова, Беларус вече е окупирана, той ще продължи към балтийските страни, Полша, ще отиде още по-далеч на Запад. Той иска да де-НАТО-изира Централна и Източна Европа. Няма да спре дотук, ще отиде по-нататък. Това са империалистическите амбиции, които видяхме в поведението на двама души в миналото, единият е Адолф Хитлер, а другият е Сталин“, смята Иларионов.

Той заяви също, че руската икономика е доста устойчива и няма да падне толкова, колкото се очакваше през февруари, когато войната започна.

„Някои споменаха спад от 15-20 процента, но той ще бъде между 2 и 4, което е видимо, но не е значително. Плюсът в бюджета отиде в минус. При падащ БВП и намаляваща покупателна способност руската икономика ще може да произвежда ресурси за война. Затова трябва да се намерят слаби места в руската икономика“, добави Илзрионов.

Накрая той каза, че е време Сърбия да се присъедини към усилията на международната общност и да не бъде като остров.

„Важно е да се присъедини към съюза на цивилизованите народи“, заключи Иларионов.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания