Отидете към основна версия

1 696 10

Турция: Забраната на достъпа на жените до висше образование не е нито ислямска, нито хуманна

  • турция-
  • забрана-
  • афганистан-
  • жени-
  • ислям

Страната отхвърля и е „натъжена“ от новата забрана на талибанското правителство в Афганистан

Източник: Shutterstock

Турция отхвърля и е „натъжена“ от новата забрана на талибанското правителство в Афганистан, според която жените в страната нямат право да учат в университети, каза днес турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

"Тази забрана не е нито ислямска, нито хуманна. Ние отхвърляме такава забрана", каза Чавушоглу на пресконференция с йеменския си колега Ахмед Ауад бин Мубарак в Анкара.

Ръководеното от талибаните афганистанско министерство на образованието съобщи тази седмица, че достъпът на студентки до афганистанските университети ще бъде преустановен до второ нареждане.

Решението на Афганистан жените да нямат достъп до висше образование буди „сериозно безпокойство“ у Турция, каза Чавушоглу, като призова талибаните да отменят забраната.

„Каква вреда нанася образованието на жените на Афганистан и каква е ползата от тази забрана? (...) Нашата религия ислямът не е против образованието, напротив, той подкрепя образованието“, коментира турският външен министър.

„Очакваме талибаните да се откажат от това решение. Турция ще продължи да предоставя образование и стипендии на нашите афганистански сестри“, добави Чавушоглу.

Забраната вероятно ще затрудни допълнително усилията на талибанската власт да получи международно признание и да премахне санкциите, които сериозно пречат на икономиката, отбелязва Ройтерс.

ООН, ЕС и още редица държави осъдиха също забраната, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: