Отидете към основна версия

5 686 115

Рублата се свлича, руснаците ги очаква нова бедност

  • руска рубла-
  • рубла-
  • икономика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • бедност-
  • руснаци-
  • война-
  • украйна-
  • инфлация

Вносните стоки поскъпват, инфлацията расте, а руснаците несъмнено ги очаква допълнително обедняване

Снимка: БГНЕС/ EPA

През изминалата седмица рублата спадна до майските си нива спрямо долара и еврото. Експертите прогнозират, че това не е пределът и предупреждават за нарастваща инфлация в Русия. Обменните курсове на еврото и долара спрямо руската рубла вече няколко поредни дни подобряват "антирекорда" от месец май 2022 година.

В края на ноември доларът се обменяше за около 61 рубли, а еврото - за 63. Сега в Москва стойността на западните валути надхвърли съответно 70 и 75 рубли. Сривът на рублата идва на фона на увеличаващите се ограничения, които западните държави налагат на руската икономика и на военно-промишления комплекс на Русия.

Сривът на рублата и санкциите на ЕС

На 16 декември Европейският съюз прие деветия си пакет от санкции. Освен износа на стоки и технологии с двойна употреба, ограниченията този път включваха и износа на стоки, които биха могли да допринесат за подобряването на руския отбранителен сектор. Освен това ЕС забрани инвестициите в руския минодобив, освен ако те не са свързани с торове и "критични суровини".

Друг фактор за отслабването на рублата е влизането в сила на ембарго върху доставките на руски петрол по море за ЕС, както и договореният между Брюксел, Г-7 и Австралия таван върху цената му от 60 щатски долара за барел. В резултат от това цената на суровия петрол тип "Брент" спадна до 80 долара за барел, връщайки се на предвоенните си нива. ЕС постави ценово ограничение и върху руския газ.

Отслабването на рублата е пряко свързано със санкциите срещу руския енергиен износ, коментира Рубен Ениколопов, бивш ректор на Висшата школа по икономика в Москва и професор в испанския университет "Помпеу Фабра" в Барселона: "Обменният курс на рублата се определя изключително от търговския баланс – от съотношението между вноса и износа", обяснява икономистът. "Вносът се срина, докато износът се задържа достатъчно стабилен, и затова рублата първоначално укрепна. Сега се случва точно обратното."

Според Ениколопов руските износители се притесняват за това колко енергия ще могат да продадат и колко пари ще получат срещу нея. "Все още не е известно дали санкциите ще доведат до спад в приходите от износ, но опасенията вече са налице", казва изследователят. "Съществуват и опасения, свързани със световната икономика. Ако настъпи глобална рецесия, цените на енергията ще спаднат, без това да има връзка със санкциите."

Задействала ли е Русия "печатницата за пари"?

Николай Кулбака, икономист и преподавател в Свободния университет отбелязва и друга тенденция, която наблюдава - пускането на "печатницата за пари". Бюджетният дефицит принуждава Русия да увеличава количеството пари в страната, т.е. да печата пари, обяснява Кулбака. "Когато правителството не разполага с достатъчно пари, то трябва или да вземе заем, или да ги напечата." Заради трудностите при получаването на заеми, страната все по-често печата пари, казва експертът. Според него това води до допълнително обезценяване на руската валута.

Експертите смятат, че износителите и държавният бюджет имат ползи от евтина рубла. "Износителите печелят в чуждестранна валута, докато разходите им са предимно в рубли", посочва Рубен Ениколопов. "За тях е добре, че рублата е евтина. Вносителите купуват валута, като по този начин неволно допринасят за поевтиняването на рублата, но губят от новия курс."

Освен вносителите, от по-евтината руска валута страдат и обикновените руснаци. Отслабването ѝ означава, че вносните стоки ще поскъпват, а че инфлацията ще се повиши, предупреждава Николай Кулбака. „Във всички случаи това означава, че руските граждани ги очаква допълнително обедняване. Може и да не е много голямо, но то се задава и ще остане трайно и в бъдеще“, казва експертът.

Техническа прогноза

В близко бъдеще валутният курс на рублата ще се засили в ограничена степен, но укрепването ще бъде с технически характер и няма да бъде дълготрайно, смятат експертите. Тенденцията за отслабване на руската валута може да се окаже дългосрочна.

Автор: Сергей Сатановский

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания