Отидете към основна версия

5 055 49

Ще се превърне ли Китай в бреме за световната икономика?

  • си дзинпин-
  • икономика-
  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • локдаун-
  • пекин-
  • ваксини

Властите в Китай упорито отказват да внесат ефективни ваксини срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато Световната банка говори за "значителни рискове" по отношение на икономическите перспективи на Китай, това е достатъчно красноречиво. Но когато банкерите от Вашингтон намаляват очакванията си за растежа на Китай до едва 2,7 процента през настоящата година и 4,3 през следващата, това е повече от предупреждение - това е недвусмислено послание, че втората по големина световна икономика има сериозни затруднения.

Защото внезапният завой на пекинското ръководство от твърда политика на "нулев Ковид" към пълно премахване на почти всички пандемични мерки предизвиква несигурност далеч извън страната. Към това се прибавя и кризата с недвижимите имоти, която тлее в Китай от години.

Страхът от зараза опразва улиците

Същевременно в момента в страната се регистрират повече случаи на заразяване с коронавирус, отколкото когато и да било от началото на пандемията. Особено засегнат е Пекин. Страхувайки се от инфекции, много китайци си остават у дома, което се отразява сериозно на потреблението. Много магазини са затворени, а лекарствата недостигат.

Когато се разчуе, че някъде се предлага антивирусното лекарство Paxlovid, то се разпродава за часове. В някои случаи уплашени хора плащат над 800 щатски долара на черния пазар за опаковка от лекарството на Pfizer, което трябва да предпазва от тежко протичане на Ковид-19. Съобщава се, че много аптеки са въвели ограничения при продажбата на парацетамол, тъй като складовете на фармацевтичните търговци на едро са празни.

В началото на декември предупрежденията от страна на държавното и партийното ръководство за животозастрашаващата болест внезапно престанаха. Вместо това официални лица и вирусолози сравняват Ковид-19 с "обикновен грип" или го омаловажават.

Оттогава насам броят на заразените рязко нарасна, а в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове от препълнени болници. Нова вълна на коронавируса удари с пълна сила и китайския икономически мегаполис Шанхай. Половината от 25-милионното население на града ще се зарази до края на годината, се прогнозира в доклад на една от големите болници в града. Вече се смята, че около 5,4 милиона жители са заразени.

Криза в пазара на недвижимите имоти и масови съкращения

След години на растеж продажбите на недвижими имоти в много градове са в застой, а редица предприемачи и строители се борят за оцеляване. "Продължаващото напрежение в сектора може да има по-широки макроикономически и финансови последици", предупреждава Световната банка.

По-рано тази година Китай си постави цел за растеж от около 5,5 процента, но тя междувременно изглежда недостижима. Дори и да бъде постигната, това ще бъде най-малкото увеличение на БВП от четири десетилетия насам, с изключение на 2020-а година - първата година на пандемията.

Към това се прибавя и високата безработица сред младите китайци: дори по официални данни през юли 2022-а година равнището на безработица сред китайците на възраст между 16 и 24 години се е повишило до почти 20 на сто.

Съобщения за съкращения на работни места се появяват все по-често. Така например китайският производител на смартфони Xiaomi току-що потвърди, че ще съкрати хиляди работни места. Засегнати са работещите в сферата на смартфоните и интернет услугите. Неотдавна компанията претърпя рязък срив в продажбите поради спада на потреблението, причинен от строгите ограничения по време на пандемията.

Сега икономиката трябва да се справи с внезапната промяна на курса на пекинското ръководство. Китайските фабрики правят всичко възможно, за да запазят производството си и да не прекъснат веригите за доставки. След почти три години строга политика на локдауни втората по големина икономика в света трябва да се научи в движение как да се справи с вълната от инфекции без правителствени насоки.

Какво ще стане в Китай?

Икономическите партньори на Китай по света са затаили дъх в очакване още колко дълго ще продължи производството си огромната мрежа от заводи в страната, на която се пада почти една трета от световното промишлено производство.

Китайската газова и петролна компания Sinopec сравнява мерките си за защита от инфекции с война. Ключовите служители са изолирани от останалите, наложена е забрана за отпуски. Производителят на електрически автомобили Nio е набавил медицински консумативи и оборудване за своите служители, за да продължи производството.

Какво става когато вирусът се разпространи в някоя фабриката, изпита на гърба си Apple със своя основен производител Foxconn през есента. Резултатът бе спиране на работата поради локдаун и масово напускане на служителите от изолираната фабрика. Там, където се произвеждат почти всички топ модели iPhone за световния пазар, спирането на производството доведе до провал на коледния бизнес.

За разлика от западните индустриални страни, в Китай вирусът засяга едно слабо имунизирано население, тъй като властите в страната упорито отказват да внесат ефективни РНК ваксини от САЩ или Германия.

"Положителната реакция на повторното отваряне на пазара постепенно отстъпва място на осъзнаването, че Китай има да извърви стръмен път дотам", обобщава Кери Крейг от JP Morgan Asset Management. Но след като страната се отвори напълно, Китай отново ще се превърне в "история на растежа за пример на целия свят".

Автор: Томас Колман

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания