Отидете към основна версия

2 130 11

Киевско-Печерската лавра помоли Зеленски да остави две църкви на УПЦ

  • киевско-печерската лавра-
  • упц-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • киев-
  • война-
  • русия

В Киевско-Печерската лавра Зеленски беше помолен да предостави трапезната и Успенската църква на УПЦ

Снимка: Shutterstock

Игуменът на Киево-Печерската лавра митрополит Павел поиска от президента на Украйна Володимир Зеленски да остави на Украинската православна църква (УПЦ) трапезната и Успенската църкви, където свещениците вече не могат да служат. Това съобщава РИА Новости.

„Още от 1 януари нямаме право да прекрачваме праговете на храмовете „Трапезна“ и „Успение Богородично“. Никой не ни е информирал писмено поне месец предварително, имаме дългосрочни договори за наем в ръцете си, служихме всеки ден преди войната“, каза игуменът и призова Зеленски да „инструктира партията“ да не подписва „посредствени“ ” документи относно църквата.

Според митрополит Павел на 26 декември директорът на държавния резерват Киево-Печерска лавра му е казал, че до края на 2022 г. изтича срокът за наем на тези църкви, които се намират на територията на лаврата. Освен това той се обърна към украинския президент с покана да дойде и да види "колко миряни и вярващи идват ежедневно на богослужение, литургии и на празниците". Митрополитът отбеляза, че църквата не се меси в политиката.

По-рано УПЦ съобщи, че законопроектите, внесени във Върховната Рада в областта на религията и свободата на съвестта, нарушават правата на енориашите и също така са насочени към действителната ликвидация на църквата.

Според УПЦ тези документи опростяват рейдерското завладяване на манастири и църкви, както се случи с Киево-Печерската лавра, и предоставят законодателна възможност за забрана на УПЦ.

Източник: РИА Новости

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: