Отидете към основна версия

10 114 17

Казахстан отмени важен закон

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • закон-
  • отмяна-
  • привилегии

Назарбаев вече не е лидер на нацията

Снимка: М. Богданова ©

Депутатите от Мажилиса (долната камара на парламента) на Казахстан приеха законопроект за отмяна на закона за първия президент на републиката - Елбаси (лидер на нацията) Нурсултан Назарбаев.

„Този ​​законопроект е разработен с цел прилагане на промени в конституцията на страната след резултатите от републиканския референдум. По-специално, законът от 8 юни тази година, в съответствие с промените в конституцията, изключи параграф 4 от член 46 от конституцията, която предвижда правилото, че статутът и правомощията на първия президент на Казахстан се определят от конституцията на републиката и конституционния закон. В тази връзка законопроектът предвижда загуба на сила на конституционния закон", каза Арман Кожахметов, председател на комисията по законодателство и съдебно-правна реформа на Мажилиса.

На 5 юни в Казахстан се проведе референдум за промени в конституцията. Една от тях беше премахването на член за статута и правомощията на Назарбаев, както и разпоредба, която му позволяваше да бъде избиран на поста държавен глава повече от два пъти подред. Освен това е изключена нормата за неизменност на статута на Назарбаев като лидер на нацията.

Досега в страната беше в сила законът "За първия президент на Република Казахстан - Елбаси", който регулираше статута и привилегиите на Назарбаев, както и на членовете на неговото семейство. Назарбаев имаше право да се обръща към народа, да говори пред парламента и на заседанията на правителството. Първият президент имаше имунитет. Той не можеше да бъде задържан или арестуван. Неприкосновеността се разпростираше върху цялото имущество, собственост на Назарбаев и членовете на семейството му, живеещи заедно с него.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.

Свързани новини