Last news in Fakti

28 Декември, 2022 08:47 10 110 17

Казахстан отмени важен закон

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • закон-
  • отмяна-
  • привилегии

Назарбаев вече не е лидер на нацията

Казахстан отмени важен закон - 1
Снимка: М. Богданова ©

Депутатите от Мажилиса (долната камара на парламента) на Казахстан приеха законопроект за отмяна на закона за първия президент на републиката - Елбаси (лидер на нацията) Нурсултан Назарбаев.

„Този ​​законопроект е разработен с цел прилагане на промени в конституцията на страната след резултатите от републиканския референдум. По-специално, законът от 8 юни тази година, в съответствие с промените в конституцията, изключи параграф 4 от член 46 от конституцията, която предвижда правилото, че статутът и правомощията на първия президент на Казахстан се определят от конституцията на републиката и конституционния закон. В тази връзка законопроектът предвижда загуба на сила на конституционния закон", каза Арман Кожахметов, председател на комисията по законодателство и съдебно-правна реформа на Мажилиса.

На 5 юни в Казахстан се проведе референдум за промени в конституцията. Една от тях беше премахването на член за статута и правомощията на Назарбаев, както и разпоредба, която му позволяваше да бъде избиран на поста държавен глава повече от два пъти подред. Освен това е изключена нормата за неизменност на статута на Назарбаев като лидер на нацията.

Досега в страната беше в сила законът "За първия президент на Република Казахстан - Елбаси", който регулираше статута и привилегиите на Назарбаев, както и на членовете на неговото семейство. Назарбаев имаше право да се обръща към народа, да говори пред парламента и на заседанията на правителството. Първият президент имаше имунитет. Той не можеше да бъде задържан или арестуван. Неприкосновеността се разпростираше върху цялото имущество, собственост на Назарбаев и членовете на семейството му, живеещи заедно с него.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катапулт

    61 25 Отговор
    Както се вижда, Казахстан уверено се отдалечава от руската орбита и загърбва руския корупционен модел на царя джудже. В такъв случай, предвиждам светло бъдеще и просперитет за страната на Борат

    Коментиран от #9

  • 2 Русофил

    51 32 Отговор
    И Казахстан тръгна по пътя на нормалното. Само руснаците ще си останат с вожда,
    а българите с Баце.

    Коментиран от #8

  • 3 1944

    48 21 Отговор
    откъсват се от рООсийската орбита
  • 4 а ъъъ

    47 18 Отговор
    Путлер и той какви ли не хватки прилага за да остане доживотен диктатор.
  • 5 а хааа

    42 12 Отговор
    На нашенския зелен чорап му се ще да е диктатор като Назърбаев май. И чалгарят услужливо предложи да станем президентската република.
  • 6 Ченгис

    5 25 Отговор
    Курултай на всички турски народи и инвазия на русия и европа неверниците ще бъдат наказани жестоко.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    42 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ченгис":

    Всичките " турски народи" са няма и 150 милиона , умнико , а икономиките им накуп са колкото Испания или Италия , освен да пълнят работните места , които никой европеец не иска , друго не ги очаква и след 100 години !

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Българофил

    12 27 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Българите са и май ще си останат с ръководството от Американското и Брюксел скоро посолство

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българофил":

    Дори са беше така , сто пъти , не МИЛИОН ПЪТИ по-добре от "братската дружба" с азиатските орки !!
  • 11 Номад

    13 11 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Близо180 млн.тюркските народи живеят в целия свят.Я погледни ,всяка седмица колко българи пътуват в Турция и колко почиващи в Турция!? Хайде да видим колко при нас могат да позволят газово отопление, докато в Казахстан 98%се отопляват селата, да не говорим за градове.
    Ние каква економика имаме-наше българско?
    Спряха газтаи цялата економика на Европейския съюз падна на долу! Българите, поляците, румънците хорвати са евтина работна ръка на Европа!И недей да закачиш Средна Азия,те имат перспектива,а ние за 30 години стигнахме дъното!Не забравяй откъде дошли българите !

    Коментиран от #13

  • 12 Мдааа

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Турските народи са производители на газ и петрол като , Азербайджан Туркменистан, Казахстан сега и Турция а Узбекистан и Киргизстан са селско стопанство като памукопроизводители и турските народи са с население над 250 милиона и над 2 милиона лв км територия и брутният вътрешен продукт е над 2 трилиона долара

    Коментиран от #14, #15

  • 13 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Номад":

    Тия приказки на кило на кой си мислиш , че ги разправяш бе , почитателю на дружинката на Малинов ?? Газ в Казахстан няма дори в бившата столица Алмата , да не говорим за "села" !!! А тия 98 % явно се отнасят за умствената ти празнота , щото даже в любимата ти Раша газифицираните градове са ПОД 40% , за села АБСУРД !!! А в Казахстан 90% са на въглища , дори парното в Алмата , както ти казах и то без грам филтри , което си личи от черния като въглен сняг по улиците , който така си стои по цяла зима , щото температурите рядко надхвърлят МИНУС 10 градуса , по-скоро са около минус 20 !! И това съм го гледал с очите си , а не да плещя по опорки като тебе !! А населението на Казахстан е само около 15 милиона , пак благодарение на уро...да Сталин , проел същия голодомор като в Украйна !! Узбекистан е 30-тина милиона , Киргистан , Туркменистан и Азербайджан са колкото България , барабар с 85 милионна Турция нямат и 140 милиона , другото са туркофилски мечти !!
  • 14 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Азербайджан е ПО-МАЛКА икономика от България , ама МНОГО по-малка , с над 20% , 54 милиарда срещу 80 милиарда , Туркменистан е още по-зле , Узбекистан с над 30 милиона население е също ПО-МАЛКА икономика от България , нещастните 59 милиарда , единствено Казахстан има нещо повече , но все още ПО-МАЛКО от такива като Гърция и о , ужас УКРАЙНА !!!!! Както казах всичките накуп с Турция нямат и колкото една Испания , да не говорим за Италия , още повече пък за големите ЕС !! И петрола и газа са умиращи активи , след не повече от 15 -20 години ще си ги ядат и пият , щото друго нямат и няма да имат !!
  • 15 йгйхжхкъб

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Туркменистанския май не е туркски език?!
  • 16 Малиий

    1 0 Отговор
    1+2+3+4+5 колко цента е изкарал - ще додрапа до зеленото пролетта
  • 17 Марин Маринов

    1 0 Отговор
    Русия постигна отново да се върне студената война Този път тя загуби и Украйна. Запада иска мир не иска война Колкото до Русия тя се превъоръжава и се готви за ядрен конфликт Не знам но при ядрена война ще загине половината население на света след което Русия няма да существува