Last news in Fakti

4 Януари, 2023 13:51 1 368 3

Политическите реформи продължават с пълна сила

  • казахстан-
  • токаев-
  • промени-
  • политика-
  • реформи-
  • избори

Продължава реализацията на президентската програма на Токаев

Политическите реформи продължават с пълна сила - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2023 г. властите на Казахстан ще продължат да следват линията на политически реформи, която беше определена от президента Касим-Жомарт Токаев. „Политическият дневен ред на новата година ще се определя, както и през изминалата 2022 г., от вектора на политическите реформи, зададен от президента. На първо място това се отнася до продължаване на практическото прилагане на резултатите от републиканския референдум за актуализиране на конституцията на страната“, написа държавният съветник на републиката Йерлан Карин в канала си в Telegram.

Карин припомни, че от началото на годината започва работа изцяло нова институция - Конституционният съд. „Той ще има за цел създаването на нова система за защита на основните права на гражданите, заедно с новия конституционен статут на комисаря по правата на човека и Главната прокуратура и създаването на нова длъжност на омбудсмана за подпомагане на социално уязвими категории от населението“, каза държавният съветник.

По думите му от 1 януари са влезли в сила и редица нови промени в изборното законодателство и избирателната система. „Започва процесът на формиране на едномандатни избирателни райони и съответните избирателни комисии. Членовете на териториалните избирателни комисии вече ще упражняват правомощията си на професионална основа. Това ще подобри качеството на изборните процедури“, каза той.

В тази връзка Карин обърна внимание, че новият изборен цикъл, който започна през есента на 2022 г., ще продължи и през новата година. „На 14 януари ще се проведат избори за депутати в Сената (бел. ред. горната камара) на парламента, а след това през първата половина на годината, в съответствие с президентския план за постепенно пренастройване на политическата система, извънредни избори на депутати от Мажилиса (бел. ред. долната камара) и маслихатите (бел. ред. местните представителни власти) на всички нива. Заслужава да се подчертае, че предстоящата предизборна кампания ще се проведе по напълно нови правила и норми", ​​обясни държавният съветник.

Също така от 2023 г. пилотно ще се провеждат преки избори на началници на администрации на области и градове с областно значение. „Обновяването на корпуса на селските акими (бел. ред. ръководители на администрации) ще продължи. Очаква се да се проведат преки избори за повече от 350 акими на села, селища и окръзи. Тези избори ще обхванат повече от хиляда селски населени места ”, уточни той.

По този начин, според Карин, 2023-та година обещава да бъде не по-малко наситена с вътрешнополитически събития от предходната. "Най-важното е, че продължава поетапното изпълнение на президентската програма за модернизация. Това ще бъде в основата на политическия дневен ред за 2023 г.", завърши държавният съветник.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 5 Отговор
    Краварчето си готви Нова Война ей! Щото в окрайна се приключиха с Генерал Зима. Z

    Коментиран от #3

  • 2 Борат Сагдиев

    5 0 Отговор
    Демокрацията и народовластието в Казахстан се повишават всеки ден, все повече, все по-често, и с нова сила и устрем!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.