Отидете към основна версия

3 651 40

Беларус протестира пред украинския посланик във връзка с падналата ракета

  • беларус-
  • украйна-
  • русия-
  • ракета-
  • посланик

Ракетата С-300 беше пррхваната от беларуското ПВО

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Беларус настоява украинските власти да поискат отговорност от виновните за инцидента с украинската ракета С-300, унищожена в четвъртък от беларуските сили за ПВО във въздушното пространство на републиката. „Настояхме украинската страна да проведе задълбочено разследване на всички обстоятелства по изстрелването на тази ракета и да предприеме комплексни мерки за предотвратяване на повторение на подобни инциденти в бъдеще, което може да доведе до катастрофални последици“, каза прессекретарят на Министерството на външните работи на Беларус Анатолий Глаз.

Исканията бяха отправени към украинския посланик в Беларус Игор Кизим, който беше привикан в беларуското външно министерство в четвъртък.

Властите на Беларус не са обсъждали с украинската страна въпроса за евентуални мерки срещу украински дипломати заради инцидента с украинската ракета С-300, която беше унищожена от беларуските сили за противовъздушна отбрана във въздушното пространство на републиката.

"Това трябва да се пита украинския посланик. Този въпрос не е обсъждан", отговори Глаз на въпрос дали украински дипломати ще останат в Беларус след инцидента с ракетата.

Прессекретарят на беларуското външно министерство отбеляза, че в момента не разполага с информация за причините и обстоятелствата на инцидента, така че не отговори на въпроса дали инцидентът е умишлена провокация или е случайност.

Беларуските власти оценяват инцидента с ракетата като много сериозен. „Това е много сериозен инцидент и беларуската страна приема този въпрос възможно най-сериозно“, каза Глаз.

Ракета от зенитно-ракетната система С-300, изстреляна от територията на Украйна, беше свалена от силите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Беларус в четвъртък около 10:00 часа местно време, нейните фрагменти паднаха близо до село Горбаха, Иваново област, област Брест. Президентът Александър Лукашенко беше незабавно информиран за инцидента.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: