Отидете към основна версия

3 233 97

САЩ обмислят предоставянето на бойни машини "Брадли" на Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • оръжие

Този тип машини могат съществено да увеличат бойните възможности на украинските сухопътни сили

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разглежда възможността да бъдат предоставени на Украйна бойни машини тип "Брадли" в рамките на поредния пакет военна помощ с цел защита на страната от агресията на Русия, съобщиха Блумбърг и Укринформ. Агенциите се позоваха на неназовани източници, според които още не е взето окончателно решение по въпроса, уточнява БТА.

Представител на Белия дом, също пожелал анонимност, каза, че САЩ постоянно поддържат връзка с Украйна по повод възможностите, които са ѝ необходими за защита от Русия, но засега нямат нова информация, която да съобщят публично.

По думите на Марк Кансиан, бивш анализатор към Белия дом, а понастоящем експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания, "Брадли" може съществено да увеличи бойните възможности на украинските сухопътни сили, тъй като машината всъщност е "лек танк".

За разлика от предоставените вече на Украйна бронирани коли М113, "Брадли" е добре въоръжена с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети Ти Оу Дабъл Ю. САЩ разполагат с голям брой машини "Брадли", при все че някои модели са по-стари и имат нужда от модернизация, затова запасите не са проблем, добави Кансиан.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 44 гласа.

Свързани новини