Отидете към основна версия

4 122 66

Как Путин и Си Дзинпин променят света

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • свят-
  • русия-
  • китай

Москва и Пекин агресивно насърчават многополярността и по-голямата демократизация на международните отношения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стратегическото партньорство между Русия и Китай е от решаващо значение за гарантирането на мира и сигурността на евразийския континент и може да играе конструктивна роля в поддържането на глобалния ред и справедливост, пише китайският държавен вестник Global Times.

„В знак на солидарност с други народи, Москва и Пекин агресивно насърчават многополярността и по-голямата демократизация на международните отношения, категорично се противопоставят на опитите на Вашингтон да наложи своите идеали на всички и да предизвика нова студена война“, се казва в публикацията.

Нарастването на сътрудничеството се осъществява въпреки всички усилия на Запада да отчужди страните една от друга. Като пример се посочват неотдавнашните преговори между Владимир Путин и Си Дзинпин, резултатите от които са сигнал за успех в развитието на двустранните отношения.

„Руско-китайските отношения навлизат в нова ера. Очаква се през 2023 г. сътрудничеството между страните да се засили и да донесе повече просперитет и стабилност на света“, отбелязва наблюдателят в своята статия.

Страните развиват партньорства не само в икономическата и енергийната сфера, но и в областта на сигурността. Това се доказва от съвместните китайско-руски военни учения, които преминаха по план, въпреки „безпочвените и ирационални“ обвинения и подозрения от западни политици.

В навечерието на Нова година Путин и Си Дзинпин проведоха разговори чрез закрита видеоконференция. Китайският президент в частност заяви, че Пекин е готов да засили стратегическото сътрудничество с Москва и да работи с нея за защита на суверенитета и сигурността на двете страни. Путин от своя страна отбеляза, че значението на стратегическото партньорство между Русия и Китай като стабилизиращ фактор нараства в контекста на нарастващото геополитическо напрежение. Според него координацията на Москва и Пекин служи за създаване на справедлив световен ред.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания