Отидете към основна версия

3 421 90

САЩ не успяха да „разведат“ Москва и Пекин

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • сенатор-
  • разделяне-
  • политика-
  • свят

Русия и Китай се сближават, докато САЩ се отдалечават

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия и Китай се сближават, докато САЩ се отдалечават, които не успяха да "разделят" Москва и Пекин, каза сенатор Алексей Пушков.

„Искаше ли Джо Байдън „тежко съперничество“ с Китай? Той ще го получи и Русия също ще участва в това съперничество, тъй като Вашингтон не успя да „разведе“ Москва и Пекин. Отношенията между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга стават все по-изострени: американският ъгъл се отдалечава все повече и повече от руския и китайския, които, с цялата предпазливост на Китай, непрекъснато се приближават“, написа той в своя канал в Telegram.

Според сенатора именно партньорството между Русия и Китай ще прерасне в стратегически съюз. „Разговорите на Путин със Си Дзинпин и неговите поздравления към руския лидер показват най-малкото, че идеята за G2 е Големите двама, в която САЩ и Китай ще се споразумеят за съвместно управление на света и остана политическа химера, която няма нищо общо с реалната политика“, добави той.

Президентът на Русия в поздравлението си към лидера на КНР за новогодишните празници изрази увереност, че сътрудничеството между страните може да бъде изведено на още по-високо ниво, съответното поздравление беше публикувано преди ден на сайта на Кремъл.

В петък Путин и Си Дзинпин проведоха разговори в затворен видеоконферентен разговор. Президентът на Китай, в частност, каза, че Китай е готов да работи с Русия "и всички прогресивни сили в света, които се противопоставят на хегемонизма и силовата политика", за да се противопоставят на политиката на едностранни действия, както и да защитават суверенитета и сигурността на двете страни. Той посочи, че Китай и Русия трябва да продължат да насърчават сътрудничеството в областта на енергетиката. Си Дзинпин по време на разговорите с Путин също каза, че под тяхно ръководство специалната стойност на сътрудничеството между Русия и Китай е станала още по-очевидна, отношенията са станали по-зрели.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания