Отидете към основна версия

3 885 31

Съществена крачка на Великобритания за намаляване зависимостта от Русия

  • великобритания-
  • русия-
  • ядрено гориво-
  • фонд-
  • зависимост

Стартира фонд за ядрено гориво

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания обяви в понеделник, че стартира дейността на фонд за 75 млн. паунда, насочен към подпомагане на повишаването на вътрешното производство на ядрено гориво за електроцентрали и намаляване на разчитането на руските доставки на уран. Фондът, който беше обявен през юли 2022 г., ще предоставя безвъзмездни средства на предприятия, участващи в преработването на уран, ключов етап в процеса на създаване на ядрено гориво от суровината. Той ще остане отворен за подаване на заявления от понеделник до 20 февруари, уточнява БНР.

Процесът на конверсия се състои в премахване на примеси, комбинирайки пречистения уран с безводен водороден флуорид и флуорен газ в серия от химични реакции, охлаждайки UF6 (уранов хексафлуорид) до течна форма, като допълнително го охлажда до твърда форма и го доставя до инсталация за обогатяване.

В момента Русия притежава около 20% от глобалния капацитет за преработването на уран.

"Регистрираните високи глобални цени на газа, причинени от незаконното нахлуване на Путин в Украйна, подчертаха необходимостта от повече възобновяема енергия в домашни условия, но също така и Великобритания да генерира ядрена енергия чрез изграждане на повече централи и развитие на вътрешното гориво", заяви министър на енергетиката и климата Греъм Стюарт.

До 13 милиона паунда от фонда вече са насочени към площадката за производство на ядрено гориво Springfields в Северозападна Англия, съобщиха от правителството.

Енергийните доставки се превърнаха в ключов фокус, тъй като нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязкото им поскъпване. Планираните допълнения към капацитета за производство на ядрена електроенергия ще намалят разчитането на Великобритания на природен газ, който през 2021 г. осигуряваше около 45% от енергийната мощност.

През ноември Великобритания заяви, че ще стане акционер с 50% в ядрения проект на Sizewell C, като предоставя 700 милиона паунда финансиране на завода, който е планиран за Югоизточна Англия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: