Отидете към основна версия

3 672 83

Украинците няма да дадат и сантиметър от територията си на Путин

  • украйна-
  • война-
  • мир-
  • украинци-
  • русия-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • крим

85% от украинците смятат, че всякакви териториални отстъпки в преговорите с Русия са неприемливи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромното мнозинство от украинците не е съгласно на размяна на окупираните територии срещу мир с Русия.

Според проучване на Киевския международен институт по социология 85% от украинците смятат, че всякакви териториални отстъпки в преговорите с Русия са неприемливи. Само 8% смятат, че Украйна може да се откаже от част от територията си, за да постигне мир и да запази независимостта си.

Социолозите разкриват такъв резултат в хода на проучването във всички региони на страната, включително на изток, където влиянието на войната е по-силно. Проучването се провежда редовно от началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари 2022 г. През май миналата година 82% от украинците бяха против териториални отстъпки, а през септември - 87%. Последното проучване е проведено от 4 до 27 декември. В него са участвали 2005 респонденти на възраст над 18 години.

Жителите на Крим и териториите, които не са временно контролирани от Киев, не бяха включени в извадката. На 30 септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област. "Анексирането" се извършва въз основа на "референдуми", чиято легитимност не е призната от ООН. В края на декември говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва няма да разглежда плановете на Киев за мирно споразумение, ако те не включват признаване на анексирането на "новите територии".

"Отново повтарям, не може да има мирен план за Украйна, който да не отчита днешните реалности с руската територия, с присъединяването на новите четири региона към Русия, не може да се твърди, че планът, който не отчита тези реалности, е "мирен", каза Песков. През първия месец на войната Путин заяви, че появата на руски войски край Киев и други украински градове не е свързана с "намерението да се окупира тази страна". "Нямаме такава цел и това беше изрично заявено от мен в обръщението ми от 24 февруари", отбеляза той през март. Но през декември той подчерта, че основното постижение на Русия по време на войната в Украйна е анексирането на четири региона от съседната държава. "Разбира се, това може да е дълъг процес, но появата на нови територии е значителен резултат за Русия, Азовско море се превърна във вътрешно море, дори Петър Велики се е борил за достъп до Азовско море, и най-важното - хората, които живеят там, сега са с нас, а това са милиони хора, това е най-важният резултат", каза Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски изключи териториални отстъпки в полза на Русия още през лятото. "Украинците не са готови да се откажат от земите си, да приемат факта, че тези територии принадлежат на Русия", каза той. През декември той заяви, че украинците са "решени" да си върнат Крим. В същото време той подчерта, че борбата ще бъде тежка и "никой няма да се откаже лесно" от полуострова, който Русия анексира през март 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: