Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Януари, 2023 13:31 3 658 83

Украинците няма да дадат и сантиметър от територията си на Путин

  • украйна-
  • война-
  • мир-
  • украинци-
  • русия-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • крим

85% от украинците смятат, че всякакви териториални отстъпки в преговорите с Русия са неприемливи

Украинците няма да дадат и сантиметър от територията си на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромното мнозинство от украинците не е съгласно на размяна на окупираните територии срещу мир с Русия.

Според проучване на Киевския международен институт по социология 85% от украинците смятат, че всякакви териториални отстъпки в преговорите с Русия са неприемливи. Само 8% смятат, че Украйна може да се откаже от част от територията си, за да постигне мир и да запази независимостта си.

Социолозите разкриват такъв резултат в хода на проучването във всички региони на страната, включително на изток, където влиянието на войната е по-силно. Проучването се провежда редовно от началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари 2022 г. През май миналата година 82% от украинците бяха против териториални отстъпки, а през септември - 87%. Последното проучване е проведено от 4 до 27 декември. В него са участвали 2005 респонденти на възраст над 18 години.

Жителите на Крим и териториите, които не са временно контролирани от Киев, не бяха включени в извадката. На 30 септември 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област. "Анексирането" се извършва въз основа на "референдуми", чиято легитимност не е призната от ООН. В края на декември говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва няма да разглежда плановете на Киев за мирно споразумение, ако те не включват признаване на анексирането на "новите територии".

"Отново повтарям, не може да има мирен план за Украйна, който да не отчита днешните реалности с руската територия, с присъединяването на новите четири региона към Русия, не може да се твърди, че планът, който не отчита тези реалности, е "мирен", каза Песков. През първия месец на войната Путин заяви, че появата на руски войски край Киев и други украински градове не е свързана с "намерението да се окупира тази страна". "Нямаме такава цел и това беше изрично заявено от мен в обръщението ми от 24 февруари", отбеляза той през март. Но през декември той подчерта, че основното постижение на Русия по време на войната в Украйна е анексирането на четири региона от съседната държава. "Разбира се, това може да е дълъг процес, но появата на нови територии е значителен резултат за Русия, Азовско море се превърна във вътрешно море, дори Петър Велики се е борил за достъп до Азовско море, и най-важното - хората, които живеят там, сега са с нас, а това са милиони хора, това е най-важният резултат", каза Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски изключи териториални отстъпки в полза на Русия още през лятото. "Украинците не са готови да се откажат от земите си, да приемат факта, че тези територии принадлежат на Русия", каза той. През декември той заяви, че украинците са "решени" да си върнат Крим. В същото време той подчерта, че борбата ще бъде тежка и "никой няма да се откаже лесно" от полуострова, който Русия анексира през март 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    29 84 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #66

  • 2 горски

    77 14 Отговор
    То и аз не се отказвам от Беломорска Тракия,ама гърците не ме питат.
    Подобни допитвания нищо не значат,когато се води война.Победителите определят правилата и пая който отхапват.
  • 3 Българка

    26 59 Отговор
    Анексирането на 4 украински области от РФ си е пиратство, престъпление. И защо като са анексирани в тези области има кръвопролития? Не може да има мир в следствие на убойства и престъпления.

    Коментиран от #26, #39, #42

  • 4 Българин

    56 19 Отговор
    Да питат тия на фронта на какво мнение са.
    В свободния нет се вижда, че са страшнбо демотивирани и не им се мре за милиардите на Порошенко и Зеленски.
  • 5 Потурчен българин

    56 21 Отговор
    Украйна ще изчезне като държава.

    Коментиран от #17, #78

  • 6 Путин

    47 17 Отговор
    Сам ще си я взема.

    Коментиран от #12

  • 7 Някой

    45 8 Отговор
    Смеят ли да кажат друго? Иначе, я в затвора, я на първа линия на фронта.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин Сл.оригинал

    13 32 Отговор
    намери си майстора в лицето на Украйна и ще яде и ще пие от тук насетне....

    Коментиран от #20, #50, #51

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Новини от русия :)))

    11 32 Отговор
    Телевизионният водещ и рупор на кремълската пропаганда Владимир Соловьов се обърна към руските войници и ги призова да не се страхуват да умрат, защото смъртта е само преход към нов етап от живота. Изявлението си той направи по контролираната от Кремъл телевизия „Россия 1“.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    36 9 Отговор
    А колко са украинци в Украйна. Половината са етнически руснаци, като минимум. Тях никой не пита.
  • 14 гост

    29 10 Отговор
    Става става ....С вземането на Одеса апетита на запада чувствително ще спадне.
  • 15 Хахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Новини от русия :)))":

    Стига глупости.

    Коментиран от #27

  • 16 ИмамОчи

    19 7 Отговор
    Нито квадратен сантиметър отгоре на 108-те хиляди квадратни километра ли ?
  • 17 оня с коня

    12 20 Отговор

    До коментар #5 от "Потурчен българин":

    Ами обясни го това на Путин да не жертва напразно Народа си във Войната за нещо което ще изчезне.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 аржентински Москвич

    36 13 Отговор
    Ам чи хубаво е, че 85% от окраинците няма да отстъпят, ама защо не са на фронте да бранят сантиметрите земя, а пазаруват в Парадайса с нашите пари!? 🤬
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Демократ

    11 38 Отговор
    Така постъпват достойните родолюбци .Дадоха пример на света за национално достойнство и смелост, показаха какво значи да не те страх от най-зловещия тиранин и убиец на 21 век. Слава на Украйна!
  • 22 провинциалист

    27 7 Отговор
    От статията става ясно, че 87% от украинците са точно 2005 човека. Явно войната няма да продължи още дълго...
  • 23 Ммм дааа

    29 6 Отговор
    споко, те сами ще си вземат колкото им трябва. "Факти" и екипа им са боклуци !
  • 24 Антонио Бандера

    22 7 Отговор
    те май дадоха милиони квадратни сантиметри вече. Авторът да не е пътешествал в миналото досега
  • 25 Кой е авторът

    19 6 Отговор
    На този пасквил?
  • 26 Напомням

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    ПОМАКИНЯ.
  • 27 Новинаря

    6 17 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Това е истина, потърсете в рузките новини !

    " Руски пропагандист към войниците: Не се бойте от смъртта, животът е силно надценен (ВИДЕО) 03.01.2023 09:12 898 Снимка: принтскрийн/YouTube Сподели Сподели Сподели    Телевизионният водещ и рупор на кремълската пропаганда Владимир Соловьов се обърна към руските войници и ги призова да не се страхуват да умрат, защото смъртта е само преход към нов етап от живота. Изявлението си той направи по контролираната от Кремъл телевизия „Россия 1“. „Животът е силно надценен. Защо да се страхуваме от това, което е неизбежно? Нали ще отидем в рая? Значи смъртта е край на един земен път и началото на друг път“, каза той. Гостите в студиото го подкрепиха като изтъкнаха, че сега най-после руснаците имат „нематериална мечта и висока цел“, за която да умрат. А Соловьов добави, че на фронта войниците съвсем ясно разбират за какво се бият и умират. „Това е такъв подем!“, отбелязаха дружно присъстващите в телевизионното студио. "
  • 28 Украинците не дават

    28 8 Отговор
    Но путин си взима много хиляди квадратни километра без да пита
    Така ще си и остане
  • 29 5577

    20 4 Отговор
    Верно? Не вярвам да има украинец който да иска колонизаторите да си стоварват ръждясалите железа върху главите им. Дали едните или другите, все ще са яхнати. Проблема е много по високо за да се излагате да цитирате мнението на украинците. Хайде малко повече сапунка, не сме толкова глупави да ни говорте така.
  • 30 Кой ги

    18 5 Отговор
    Пита украинците
  • 31 История в документи

    8 12 Отговор
    Ако отстъпят Буча ще се случи в цяла Украйна.
    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 г., отн. поведението на Червената армия в България. “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи:
    1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослежещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а внякои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в с Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”. Ама си ги е бивало освободителите, а?!

    Коментиран от #40, #60, #83

  • 32 Чорбара

    31 5 Отговор
    А бе бастуни 85 процента от населението в тази измислена страна е руско.
  • 33 Резултатите

    26 5 Отговор
    От последните социологически проучвания посочват че 80% от украинците посочват че е безразлично в коя държава ще живеят останалите проценти твърдо предпочитат Русия

    Коментиран от #36

  • 34 Тъпите факти

    7 3 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 35 Бай Канур

    28 5 Отговор
    По последни данни едни 20% са вече руски. Русия винаги идва за своето и е добре да се играе честно, иначе ще има ядене на хурки. Русия едва ли скоро ще забрави подигравката с Минското споразумение
  • 36 Населението

    18 5 Отговор

    До коментар #33 от "Резултатите":

    На украйна е руско всички говорят литературен руски език или негов диалект
  • 37 2 0 2 3 година

    9 15 Отговор
    Без УШАНКИТЕ в УКРАЙНА

    Коментиран от #47

  • 38 Мнение

    15 5 Отговор
    Нещо са се объркали ,защото до края на годината няма да остане нито сантиметър окрайнска земя.
  • 39 Ха,ха,ха

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    По въпросите които задаваш, си личи че не си в час. Как пък за толкова време не седна да прочетеш и научиш нещо смислено, ами само едно и също написано на калъп и разпространено от продалите душите си и разума си? Ами кажи нещо друго с твои думи,де. Ти като партиен секретар все същите думи и речи вече 9 месеца. КаФа вече. Обратен ефект има. Няма да ти платят центовете. Губиш аудитория.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 друга българка

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Невероятна пропаганда в полза на окраината на Русия ни се поднася. Такава нямаше и при соца.

    Зеленски обеща на народа на Украйна да донесе мир, когато беше избран за президент, да преговаря с Донбас. Обеща да спазва Минските споразумения, а сега кой ще повярва на един лаком клоун?

    За терора няма прошка, това се отнася за Киевска хунта, която постоянно убива хора от Донбас, Макеевка, Донецк. Има господ и вижда, ще горят в ада. Жалко,че европейци вярват на Зеленски.

    Ситуацията лъсна в пълния и блясък. Аз наистина съчувствам на украинския народ, вкаран в тази схема. Макар че и той трябва да мисли. На онзи в Украйна обаче, а не на приближената мафия на хунтата със скъпите возила на слънчака.

    Коментиран от #45, #46

  • 43 Тъпите факти

    4 1 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 3 БЪЛГАРКА

    15 5 Отговор

    До коментар #42 от "друга българка":

    "Жалко,че европейци вярват на Зеленски."
    Дали вярват обикновените европейци? А правителствата им са или кукли на конци, марионетки или корумпирани и продажни, нагли безхаберници, сребролюбци? Безбожници.
  • 46 Живанши

    18 4 Отговор

    До коментар #42 от "друга българка":

    Той украинския народ реши да се преклони пред златния телец. Някакви фалшиви мечти, че ЕС е спасителят. Ние така бяхме спасени от ЕС, че до края на века - няма да ни има. Утешават ни, че България ще бъде заселена с home office западняци, анти-ваксъри и всякакъв друг вид хипстъри. Не било чак толкова страшно. Относно стандарта на живот... Аз живея в София и тук стана по-добре, така е... но като излезна в провинцията - ми се къса сърцето. Хората изчезват!
  • 47 Хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "2 0 2 3 година":

    Не може без ушанки. Ушанки те в Украйна се носят повсеместно и от мъже и от жени. Ушанките са разпространени навсякъде в света, даже в България ги продават на известни луксозни брендове.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Демократ

    3 11 Отговор
    Не мога да повярвам, че има толкова свирепи и неуки българи,които се радват на убийствата и жестокостите на Путин. България няма нужда от такива безродственици,които знаят какво е достойнство, чест и национален суверенитет. Много жалко за такива аморални хора, загубили човешки облик.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ванга

    6 15 Отговор
    Тази година Путин случайно ще падне от някой прозорец, и войната ще спре. Русия ще върне на Украйна всички земи. След това ще паднат диктаторите на Беларус и Чечня. Ще настъпи мир
  • 53 Ванга

    1 4 Отговор
    Ванга директно се посочва специална дата, в която са се събрали шест двойки: 22.02.2022. Българските тълкуватели на думите ѝ твърдят, че именно този ден пророчицата е посочила като съдбоносен.
    На 22 февруари руският парламент единодушно ратифицира споразумението с Луганската и Донецката народни републики. По този начин, дешифрираните в края на миналата година "бабини деветини" се оказа по-точната прогноза от тези на световните политици.Новото пророчество на Ванга е, че държава, която води скрита война с Русия, ще загуби и ще загине. А Русия ще се обедини с две други държави, с които сега я разделя "голяма вода".
  • 54 квя

    3 4 Отговор
    Без значение дали ще спечели или загуби тази война, Украйна е обречена. С милиардните заеми, които е получила от запада.....10 поколения не могат ги върнат. Украйна вече косвено е притежание на запада и на Русия. Въпрос на време е да се разберат как да в поделят.

    Коментиран от #56, #68

  • 55 пенко

    2 3 Отговор
    ... " ДАВАШ ЛИ -ДАВАШ УКРАЛИН МЪ Р ЛЬО - ТЕРИТОРИИТЕ НА РУСКА ВЯРА ??? - МОРЕ ВОЙВОДО - ВСИЧКО ДАВАМ НА НАТЮВСКА ВЕРА !!! СПРЯ ХА ИМ ТОКА - ПА И ВОДАТА - И ПАК ПИТАТ РАЗПИТВАТ --- Д.-Д. УК. ШЛЯХТА Т. НА Р. В. ??? НА НАТО ДАВАМ -НА РУСИЯ НЕ ДАВАМ - ЗА НАЕМНИЦИТЕ ВСИЧКО ДАВАМ --- ОТРЯЗАХА МУ ГЛАВАТА И НЕ ГО ПИТАТ ..." !!!!!!!!!!!!!!!??????????????
  • 56 Проктолог

    6 6 Отговор

    До коментар #54 от "квя":

    Заемите на Украйна ще ги плаща Просия, чрез репарациите. А те ще бъдат ЖЕСТОКИ. Виж тях Империята на Злото следващите 100 години едва ли ще може да ги изплати.

    Коментиран от #57

  • 57 квя

    5 3 Отговор

    До коментар #56 от "Проктолог":

    Само преди това китайците да не си поискат отпуснатите заеми на САЩ, че не ги знам какво ще правят те тогава....

    Коментиран от #58, #63

  • 58 Проктолог

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "квя":

    Чакаме да си ги поискат :))))

    Коментиран от #59

  • 59 квя

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Проктолог":

    И ние репарациите:)
  • 60 Ако беше учил история,щеше да знаеш

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "История в документи":

    че,през България преминава III-ти Украински фронт,съставен само от украинци...и сега какво,,,,,не се получи да оплюеш руснаците.....от къде ви намират такива неграмотници????

    Коментиран от #64

  • 61 Чернобаевка

    4 3 Отговор
    Макеевка ще има за всеки !
    Там ще си оставят костите .
  • 62 Кой ги пита безгласните букви???

    6 7 Отговор
    Края на март ще бъде убит и последния украинец.Цялата управляваща хунта от сега,ако не успее да избяга,ще бъде съдена в Донецк,за престъпления срещу човечеството и ще получи смъртни присъди.Само замразена коледна пуййка,може да вярва ,че Украйна има някакъв шанс срещу Русия.Това и на теория е невъзможно.

    Коментиран от #71

  • 63 Пий хапчетата ,кукундрел

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "квя":

    😆😆😆😆😆

    Какви заеми ? Имат облигации ,които свободно могат да продават. Но те не искат ,защото тия облигации носят големи доходи. Има голямо търсене на американски облигации.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #64 от "Хахаха":

    Да се чете ,,в днешна Украйна половината се определят като руснаци"

    Коментиран от #70, #74

  • 66 Тя вече я загуби

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Когато влезе първия руски танк на чужда земя украинска

    Коментиран от #67

  • 67 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #66 от "Тя вече я загуби":

    Урките в Москва ли са? И разпределят безплатни енергоресурси между своите помагачи ли?

    Коментиран от #69

  • 68 Не се безпокой,

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "квя":

    има кой да плаща. Путлер и за това е помислил.
  • 69 В москва

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Хахаха":

    е този, който ще я погуби.
  • 70 Ти си

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "Хахаха":

    чети...
  • 71 Злобата

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кой ги пита безгласните букви???":

    не е добър съветник.
  • 72 Хахаха

    3 5 Отговор
    Ако мислиш, че си учил нещо.....
    А във Воронежкия фронт само воронежци, а в Брянския фронт само брянчане, а Калининския фронт само калинчане, а Кавказкия фронт само кавказци ....
    Ти не само нищо не си учил, но ти не знаеш нищо нито за СССР, нито за днешната Русия. В СССР , особено в УССР, никога не са живяли компактно само хора от една националност. Вътрешната миграция в СССР е било нещо нормално както преди войната, така и след това. Затова в днешната Украйна поне половината се определят като руснаци.
    А пък за такава държава,, Украински фронт" , която ,,минава" през България не съществува. Съществуваше СССР.
    Смешни сте в желанието да превърнете украинците в някакви герои, които освобождаваха България в различни периоди. Русия е тази, която проля кръв тук. И точка.

    Коментиран от #76

  • 73 Радецки

    6 3 Отговор
    Добре де, толкова информация вече излезе и на запад и на изток. И пак има хора не разбрали, че войната е между хамерика и Русия. Само че умните янки, воюват като ползват същите тези русначета наречени украинци! Хитричко, а? В тази война печелят абсолютно всички, глупавата дърта Европа е единствената губеща! За жалост, и ние ще потънем с нея, или просто някой ще ни прилапа!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Радецки

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хахаха":

    Браво! Слава богу има и нормално мислещи, знаещи и четящи!
  • 77 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    Мирното решение е признаването на НАТО за терористична организация. Разпуснете го и Столтенберг под трибунала
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Мисля си

    3 1 Отговор
    че никой няма да ги пита ,а ще си я вземат,защото е Руска.
  • 80 един от многото

    4 1 Отговор
    Правилно , че няма да му дадат нищо , той сам ще си го вземе!
  • 81 123

    3 1 Отговор
    Урките си вярват щото белото ги държи
  • 82 Петър

    1 1 Отговор
    Украинците са Герои !
  • 83 Да,

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "История в документи":

    имало е такива прояви.Баща ми е разказвал.Но е имало чекисти,които са правели арести при такива случаи.Дори се стигало и до разстрели.
    Но нека си спомним,кой понесе голямата част от тази страшна ВСВ.СССР,нали?Руските войници са били толкова изтерзани от битки и глад.Какви да бъдат?
    Възпитани,добри?А и колко боен път ги чака още до Берлин.Дали не им било вече все едно,какво ще стане с тях?Така,че не хвърляйте кал върху руския войник!Те са децата на народа.
    И сега кой е пак в месомелачката на война?Отново децата на обикновените руснаци и украинци.Къде са синовете на богаташите,на политиците?Покрити са! Спомнете си за нашата поговорка ,,атовете се ритат,а магаретата страдат."Така че,не се радвайте на бройката на убитите народни чеда и от двете страни.А трябва да кажем ,,НЕ" на тази война!
    Утре,може,младите мъже на България да получат повиквателни! И тогаз?Да пази Бог!Хора,въпреки пропагандата на медиите,нека останем БЪЛГАРОФИЛИ!!!
Новини по държави: