Отидете към основна версия

1 392 15

Западът и американски лидери обявиха подкрепата си за Лула да Силва

  • бразилия-
  • преврат-
  • подкрепа-
  • джо байдън-
  • еманюел макрон-
  • лула да силва

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западни лидери разкритикуваха действията на стотици привърженици на бившия бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро, които щурмуваха сградите на властта в Бразилия, и изразиха пълна подкрепа за настоящия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в "Туитър", че осъжда категорично това нападение срещу Конгреса, президентския дворец и Върховния съд и застава зад "Лула да Силва, демократично избран от милиони бразилци след честни и свободни избори".

"Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма", заяви на свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че е "дълбоко обезпокоена" и застава на страната на "всички легитимни и демократично избрани институции.

"Волята на бразилския народ и демократичните институции трябва да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция", написа в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

"Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи ситуацията отблизо и нашата подкрепа за демократичните институции на Бразилия е твърда", написа в "Туитър" съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия.

Байдън каза, че очаква с нетърпение да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи миналата година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно поколение насам.

"Осъждам нападението срещу демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата пълна подкрепа и волята на бразилския народ не трябва да бъде подкопавана", написа Байдън в "Туитър".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази подкрепата си за Лула. "Опитът за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия е осъдителен и недемократичен", написа мексиканският президент в Туитър, цитиран от Франс прес. "Лула не е сам, той има подкрепата на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също подчерта в Туитър своята "безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат".

"Бразилското правителство има пълната ни подкрепа срещу тази подла атака срещу демокрацията", каза в "Туитър" чилийският президент Габриел Борич, чието правителство призова за извънредно заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Щурмът срещу Капитолия - по бразилски

    Поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, които отказват да приемат изборното му поражение, щурмуваха вчера Националния конгрес, Върхо ...
    09.01.2023
    1 128
    3
Новини по държави: