Last news in Fakti

9 Януари, 2023 05:35 1 323 15

Западът и американски лидери обявиха подкрепата си за Лула да Силва

  • бразилия-
  • преврат-
  • подкрепа-
  • джо байдън-
  • еманюел макрон-
  • лула да силва

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия

Западът и американски лидери обявиха подкрепата си за Лула да Силва  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западни лидери разкритикуваха действията на стотици привърженици на бившия бразилски президент от крайната десница Жаир Болсонаро, които щурмуваха сградите на властта в Бразилия, и изразиха пълна подкрепа за настоящия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в "Туитър", че осъжда категорично това нападение срещу Конгреса, президентския дворец и Върховния съд и застава зад "Лула да Силва, демократично избран от милиони бразилци след честни и свободни избори".

"Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма", заяви на свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че е "дълбоко обезпокоена" и застава на страната на "всички легитимни и демократично избрани институции.

"Волята на бразилския народ и демократичните институции трябва да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата подкрепа на Франция", написа в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

"Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи ситуацията отблизо и нашата подкрепа за демократичните институции на Бразилия е твърда", написа в "Туитър" съветникът в Белия дом Джейк Съливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди "нападението срещу демокрацията" в Бразилия.

Байдън каза, че очаква с нетърпение да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи миналата година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно поколение насам.

"Осъждам нападението срещу демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата пълна подкрепа и волята на бразилския народ не трябва да бъде подкопавана", написа Байдън в "Туитър".

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази подкрепата си за Лула. "Опитът за държавен преврат от страна на консерваторите в Бразилия е осъдителен и недемократичен", написа мексиканският президент в Туитър, цитиран от Франс прес. "Лула не е сам, той има подкрепата на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също подчерта в Туитър своята "безусловна подкрепа и тази на аржентинския народ за Лула срещу този опит за преврат".

"Бразилското правителство има пълната ни подкрепа срещу тази подла атака срещу демокрацията", каза в "Туитър" чилийският президент Габриел Борич, чието правителство призова за извънредно заседание на Постоянния съвет на Организацията на американските държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    18 2 Отговор
    Страх тресе политиците затова се поддържат да не ги стигне тях и да им търсят сметка.

    Коментиран от #8

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    18 3 Отговор
    ПОДКРЕПЯТ ГО ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ
    ДА НЕ СТАНЕ БРАЗИЛИЯ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БРАЗИЛИЯ .. КАТО КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА :))

    Коментиран от #11, #12

  • 3 Подкреоят ли някой САЩ

    23 3 Отговор
    Значи правдата е на другата страна! А случили се веднага, значи и смяната на властта е тяхно дело.

    Коментиран от #7

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    в БРАЗИЛИЯ е корупция бедност престъпност

    Коментиран от #10

  • 5 Русофил

    13 3 Отговор
    Я, пълен обрат! Да живее Болсонаро!!
  • 6 Гиди дрът дзифт!

    6 0 Отговор
    Па аз го мислех че е от "нормалните"!
  • 7 ТръмпЛин

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Подкреоят ли някой САЩ":

    Е, да де ама Лула е от социалистическата партия! Как сега стана, че трябва да подкрепяме същия човек който и Запада, че и САЩ подкрепят? Объркахте се? Нали? Така е като действате слепешката и емоционално обременени!

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Исторически парк

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Тц този прозто е от техните, ако беше болсонаро щяха да му направят майдан ;)
  • 9 Ивелин Михайлов

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТръмпЛин":

    Сащ са комунисти на власт!
  • 10 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак са по добре от тебе
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Просто

    5 0 Отговор
    Сега се мазнят на Силва, защото искат да го отдръпнат от БРИКС. Дали ще се получи не знам, предполагам, че не. Но така или иначе сега войната с Русия им е по важна, затова дори и към Венецуела смекчиха тона. Когато войната в Украйна свърши, пак ще обърнат палачинката.
  • 14 Заяц

    4 1 Отговор
    Американски агент се защитава от сащ и Запад
  • 15 републикански Москвич

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТръмпЛин":

    И какво като Лула е социалист!? И Байдън е социалист, и Макрон също, и Трюдо. Всичките "демократи" са социалисти. Вдигат данъците, изнудват фирмите, уж за народа да има, а само в техните чекмеджета прибират.

    Нищо чудно до края на годината, Лула да започне процедура за излизане от БРИКС. 🤬
Новини по държави: