Отидете към основна версия

15 313 199

Загубите на руската армия са колосални

  • военни престъпления-
  • русия-
  • украйна-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • война-
  • бахмут

От месеци руската армия се опитва да превземе Бахмут, но без никакъв успех

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

„Тридневната спецоперация“ на руската армия по превземане на Киев навлезе в ден 321. Нашествениците още не са достигнали столицата на Украйна, но в източната част на страната се водят ожесточени боеве.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че през последното денонощие са били демилитаризирани още 710 руски терористи, с което общият брой на ликвидираните окупатори от началото на пълномащабната непредизвикана агресия става 112 470. През последното денонощие са унищожени и четири танка, четири артилерийски системи и безпилотни летателни апарата на врага.

„Унищожените“ според руското военно министерство системи HIMARS постоянно изгарят складове и казарми на окупаторите. Стотици от уж „убитите“ украински войници отблъскват рашистките самоубийствени атаки в Бахмут и Соледар“, написаха от Министерството на отбраната на Украйна, посочвайки, че лъжите и дезинформацията на Русия няма да ѝ помогнат.

През последните дни се водят ожесточени сблъсъци в Бахмут и Соледар. От месеци руската терористична армия се опитва да превземе Бахмут, но без никакъв успех. Според военни анализатори градът няма голяма стратегическа стойност, но армията на Путин иска да запише поне някаква победа на фронта, която да представи на вътрешната публика като триумф. Окупаторите бяха разгромени в Киевска област в първите седмици на войната, а през ноември Украйна си върна и град Херсон, който трябваше да е руски „завинаги“ след незаконното анексиране от РФ и неслучилите се обещания на Кремъл.

Въпреки постоянното прехвърляне от страна на Русия на новомобилизирано пушечно месо в посока Бахмут, украинските военни дават достоен отпор на нашествениците там. Журналистът Юрий Бутусов, главен редактор на Цензор.НЕТ, разкри за постижение на защитниците на Украйна край Бахмут. Близо до Бахмут тактическата група „Адам“ е провела много поучителна битка, в резултат на която е ликвидирана цяла вражеска част: „Благодарение на висококачественото планиране и управление, четирима бойци от Силите за специални операции атакуваха позицията на руснаците край Бахмут и унищожиха 15 вражески войници. По време на прочистването бяха пленени шестима руснаци, които имаха късмета да оцелеят, цялата част беше напълно ликвидирана“. Резултатите от успешната операция са записани на видео.

Край Бахмут загубите на Русия във войната срещу Украйна са колосални, военните казват, че горските пояси и окопи там са осеяни с трупове на нашествениците. Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че украинските войски устояват на „новите, още по-яростни атаки“ срещу Соледар, в близост до Бахмут, който Москва се опитва да превземе от месеци. „Благодарение на съпротивата на нашите войници там, в Соледар, ние спечелихме допълнително време и запазихме силите на Украйна“, посочи Зеленски. „Всичко е напълно унищожено ... Цялата територия на Соледар е покрита с трупове на нашествениците и носи следи от експлозиите. Ето как изглежда лудостта“, каза още украинският президент.

Русия продължава да крие броя на убитите свои войници във войната. В края на септември руският военен министър Сергей Шойгу каза, че през първите седем месеца на войната на украинска земя са загинали 5937 руски войници. Но не обясни защо тогава нарежда мобилизацията на 300 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 159 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: