Отидете към основна версия

3 636 23

Замразяват цени, печатат пари: какво става в Аржентина

  • аржентина-
  • песо-
  • инфлация

Втората най-силна икономика в Южна Америка страда от силно раздут държавен апарат, ниска производителност в промишлеността и огромен сив сектор, който лишава държавата от важни данъчни постъпления

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Такава инфлация Аржентина не помни от 30 години – 95 процента. Най-голямо е поскъпването в ресторантите и хотелите. За справяне с тежката криза временно бяха замразени цените на около 2 хиляди основни продукта.

Инфлацията гони вече 95 процента. Такова поскъпване не са виждали в Аржентина от началото на 1990-те години. Също и от статистическата служба (Indec) потвърдиха рекордната инфлация за последните 30 години. За сравнение: през 2021 година инфлацията в страната е била „само" 50,9 на сто.

Много от цените са замразени

Министърът на икономиката Сержио Маса написа в Туитър, че озаптяването на инфлацията преминава през „по-добра бюджетна политика и дисциплина, поставянето на ясни цели и отговорно поведение във всички области".

От президентската служба похвалиха действията на Маса, който е успял да предотврати трицифрена инфлация, каквато вещаеха някои експерти. Бившият председател на Камарата на представителите в Буенос Айрес, който не е икономист по образование, от миналото лято е нещо като „суперминистър" - отговаря за министерствата на икономиката, промишлеността и селското стопанство.

През декември правителството на президента Алберто Фернандес прие план, наречен „Справедливи цени". Той позволи договарянето с производители да бъдат замразени цените на хранителните продукти и санитарните материали до месец март тази година. В замяна на това производителите на тези около 2 хиляди продукта получиха възможността да продават други 30 хиляди на завишени цени – с до 4 процента по-скъпо на месец.

Покъпването е най-високо в хотелите и ресторантите

Инфлацията в Аржентина е сред най-високите в света. Най-засегнати от поскъпването са хотелиерството и ресторантьорството, сочат данните на статистическата служа. Там инфлацията е достигнала 108,8 процента.

За да финансира дефицитите в бюджета Централната банка на Аржентина постоянно печати пари. Втората най-силна икономика в Южна Америка страда от силно раздут държавен апарат, ниска производителност в промишлеността и огромен сив сектор, който лишава държавата от важни данъчни постъпления.

Не спира и обезценяването на националната валута – аржентинското песо, а планината от дългове продължава да расте. За рекордната инфлация в страната има и външни фактори, като войната на Русия срещу Украйна и нарушените вериги за доставки.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: