Отидете към основна версия

7 429 86

Избягал боец на "Вагнер": какво знае за страховитата армия

  • вагнер-
  • русия-
  • евгений пригожин-
  • украйна

Андрей Медведев, бивш командир на поделение в частната армия "Вагнер", избяга от Русия в Норвегия през нощта на 13 януари, където потърси политическо убежище

Снимка: DW

Бивш наемник от частната армия "Вагнер" избяга от Русия в чужбина и поиска убежище в Норвегия. Андрей Медведев твърди, че е бил свидетел на множество екзекуции и убийства, извършени от бойците на армията на Пригожин.

Андрей Медведев, бивш командир на поделение в частната армия "Вагнер", избяга от Русия в Норвегия през нощта на 13 януари, където потърси политическо убежище. Там той даде показания срещу основателя на армията Евгений Пригожин и срещу самата наемническа организация.

Убийства без съд и присъда

Според канала в YouTube Gulagu.net Медведев е заявил, че в продължение на няколко месеца е бил свидетел на множество екзекуции и убийства, извършени без съд и присъда от бойци на „Вагнер“ срещу други техни колеги военнослужещи, които са отказали да се бият срещу Украйна.

Основателят на сайта Gulagu.net Владимир Осечкин разказа пред ДВ как и защо той и колегите му правозащитници са решили да помогнат на избягал наемник, който вероятно е участвал и във военни престъпления в Украйна.

"Ние не защитаваме личности или отделни хора, ние защитаваме правото“, казва Осечкин.

Медведев и негов приятел, чието име и професия не се съобщават, се свързали с Gulagu.net, когато мъжът напуснал частната армия "Вагнер", връщайки официално в централата на „Вагнер“ в Санкт Петербург медальона с личния си номер, обозначаващ го като служител по сигурността на Евгений Пригожин.

Сирак, чийто живот е преминал в сиропиталища

След това приятелят на Медведев започнал да получава настойчиви телефонни обаждания от Министерството на вътрешните работи на Русия с искания бившият наемник да се върне обратно. "Те очевидно искаха помощ, за да бъде заловен и върнат обратно беглецът", казва Осечкин. "Те явно се готвеха да се разправят с него с насилническите методи, които Пригожин така активно пропагандира през последните няколко месеца", предполага събеседникът на ДВ.

По думите на Осечкин Андрей Медведев е сирак, "чийто живот е преминал в сиропиталища, после в наборна служба в руската армия, след това при „Вагнер“ и за малко в затвора през 2018 година".

Свидетел на бъдещ трибунал

Сега Андрей Медведев се намира в Норвегия, на територията на демократична държава, а местонахождението му е известно на следователите от Международния наказателен съд, подчертава Осечкин.

Според него бившият наемник ще изиграе важна роля в бъдещия процес срещу Пригожин "и всички други лица на най-високо равнище, които са организирали всичко това (войната в Украйна– б.ред.) и са създали тези нечовешки механизми".

За всеки съдебен процес, за всеки трибунал е важно да има свидетели, очевидци, участници в тези събития. „Андрей Медведев е един от тях", категоричен е правозащитникът Осечкин.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания