Отидете към основна версия

3 070 60

Военен експерт: Съветски и руски оръжия от Латинска Америка няма да помогнат на Украйна

  • оръжие-
  • русия-
  • ссср-
  • сащ

Аржентинският полковник Гийермо Лаферер коментира предложенето на САЩ за прехвърлянето на Украйна на оръжие от Южна Америка, от времето на Студената война

Предложението на САЩ да прехвърли на Украйна съветско и руско оръжие от страните в Латинска Америка не е жизнеспособно, тъй като съществуващият арсенал е в лошо състояние.

Това мнение изрази в разговор с ТАСС аржентинският полковник, автор на книги и статии на военна тематика, ветеран от Малвинската (Фолклендската) война Гийермо Лаферер.

„Не мисля, че този план всъщност е жизнеспособен. Може би е нещо декларативно“, каза той.

По негово мнение дори да приемем, че страните от региона ще се съгласят с предложението на САЩ, „това няма да помогне по никакъв начин на Украйна“.

"Оръжията, които могат да бъдат намерени в Латинска Америка, са в лошо състояние. Трансферът е възпрепятстван и от политически причини", каза Лаферер.

Той смята, че самото предложение на САЩ показва "реалната ситуация в Украйна" в момента.

„Те търсиха в европейски страни, които са част от НАТО и които имаха оръжия от същото производство. Доколкото виждам, тези запасите вече са изчерпани, така че те търсят в други части на света. Търсиха в Африка, сигурно са търсили в някои азиатски страни, а сега се опитват да изгребват остатъците от дъното на тигана“, каза полковникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: